«Τη Δευτέρα πρόστιμο και νουθεσίες Άδωνι, την Τρίτη ακύρωση προστίμου και εγκύκλιος ΥΠΑΝ». Κάπως έτσι περιγράφεται η περίπτωση του προστίμου που επιβλήθηκε σε πολυκατάστημα του κέντρου της Αθήνας στις αρχές της εβδομάδας, το οποίο στην πορεία όχι μόνο ακυρώθηκε, αλλά άνοιξε τον δρόμο στο άνοιγμα και των υπόλοιπων πολυκαταστημάτων.

Αρχικά, την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επέβαλλε συνολικό πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ στο πολυκατάστημα Notos, καθώς αυτό άνοιξε κανονικά, παρότι η κοινή υπουργική απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις αρχές της εβδομάδας εξαιρούσε τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Μάλιστα, αποκαλύπτοντας προφανώς τις πιέσεις που ασκήθηκαν έπειτα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στα κοινωνικά του δίκτυα πως «Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Απορώ πώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να συνεργαστούμε και να τηρήσουμε τους κανόνες για να πάμε μπροστά», παραθέτοντας σύνδεσμο από την είδηση της επιβολής του προστίμου στο εν λόγω πολυκατάστημα.

Την Τρίτη ωστόσο, ήρθε το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του και ακύρωσε το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο πολυκατάστημα, με μία νέα εγκύκλιο η οποία όχι μόνο «αθωώνει» το άνοιγμα της Δευτέρας, αλλά ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία και άλλων αντίστοιχων πολυκαταστημάτων.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η περίπτωση του πολυκαταστήματος Notos Com διαφοροποιείται από την αναστολή λειτουργίας πολυκαταστημάτων, επειδή λειτουργεί υπό ένα ΑΦΜ, παρότι πρόκειται για πολυχώρο. Έτσι, διαγράφεται το πρόστιμο των 8.000 ευρώ, ενώ παράλληλα δίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η δυνατότητα σε «υποκαταστήματα εντός πολυκαταστήματος» να λειτουργήσουν κανονικά, κάτι που αναμένεται να γίνει από την Πέμπτη.

Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης:

Θέμα: «Διευκρινίσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό το καθεστώς, υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), στις περιοχές που εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 έως και τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 20651/3-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση Β’ 1308».

Προς διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

Β) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό τη διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away).

Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.