Πρωταθλήτρια ακρίβειας πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στη χονδρική τιμή του ρεύματος – «Πάρτι αισχροκέρδειας και ολιγαρχικά καρτέλ»
Ενδεικτικά, για τη σημερινή ημέρα: σε Γερμανία και Βέλγιο η μέση χονδρική τιμή ανέρχεται σε 145,95 ευρώ/Mwh, στη Γαλλία σε 146,05 ευρώ/Mwh, στη γειτονική Βουλγαρία σε 149,39 ευρώ/Mwh, ενώ στην Ιβηρική χερσόνησο η τιμή ανέρχεται σε 136,85 ευρώ/Mwh στην Πορτογαλία και σε 138,79 ευρώ/Mwh στην Ισπανία. Οσον αφορά την Ιταλία, που συνήθως καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή μετά την Ελλάδα, για σήμερα η τιμή χονδρικής ανέρχεται σε 174,74 ευρώ/Mwh – δηλαδή 35% φθηνότερη από την ελληνική.
Σε επίπεδο μήνα (Δεκέμβριος 2022) η Ελλάδα με τιμή στα 276,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι η 6η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, πίσω από το Βέλγιο (278,06 ευρώ), την Ιρλανδία (279,57), τη Γαλλία (279,57), την Ελβετία (289,19) και την Ιταλία (297,26). Σε επίπεδο έτους, ανεβαίνει θέση και καθίσταται η τρίτη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης με τιμή στα 279,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πίσω από την Ελβετία (282,43) και την Ιταλία που βρίσκεται στην πρώτη θέση με τιμή στα 304,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι σημαντικές αποκλίσεις τιμών από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης από την περασμένη εβδομάδα με την κυβέρνηση να τις αποδίδει στον διαφορετικό τρόπο που τιμολογούν το φυσικό αέριο οι εγχώριοι παραγωγοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και το πάρτι αισχροκέρδειας που γίνεται στην Ελλάδα. […] Αυτά τα παιχνίδια εδώ και 13 ημέρες οφείλει να τα ελέγξει η ΡΑΕ αλλά και η Δικαιοσύνη. Είναι ακόμη προφανές ότι το πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας, στο οποίο βάζει πλάτη η κυβέρνηση με τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ, συνεχίζεται και το νέο έτος», σχολίασε ο βουλευτής και τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ», Σωκρ. Φάμελλος.
Ακόμη, με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκρ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία για τα υπερκέρδη των παραγωγών (περιόδου Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022), ασχέτως εάν έχουν διαβιβαστεί σε αυτήν από τη ΡΑΕ από τις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές.
«Η επίκληση δήθεν εμπορικού απορρήτου, με σκοπό την απόκρυψη των σχετικών με τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή στοιχείων, αποτελεί ξεκάθαρη ευθύνη και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης», τονίζουν οι βουλευτές, ξεκαθαρίζοντας ότι για την αποκάλυψη των στοιχείων «θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία του κράτους δικαίου».
Βολές στην κυβέρνηση εξαπολύει και το ΜέΡΑ25:
«Οι τιμές που καταγράφει καθημερινά το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας, σε σύγκριση κιόλας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, επιβεβαιώνει αυτό που καιρό τώρα επισημαίνει το ΜέΡΑ25 για το ολιγαρχικό καρτέλ που έχει στηθεί στην αγορά ενέργειας μέσα από το ψευτο-χρηματιστήριο ενέργειας – καφενείο, των πέντε πολύ συγκεκριμένων ντόπιων και ξένων παρασιτικών ολιγαρχών.
Και μπορεί η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως δήθεν βάζει πλαφόν στις τιμές, η πραγματικότητα όμως είναι πως το σχετικό “πλαφόν” και οι υποτιθέμενες επιδοτήσεις, απλώς, στηρίζουν τα ίδια αυτά παρασιτικά, ολιγαρχικά συμφέροντα και δεν έχουν καμία σχέση με μια πραγματική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ακόμα και το επιχείρημα πως η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας μεσουρανεί, επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου εξαρτώνται από την τιμή που αυτό είχε τον προηγούμενο μήνα και όχι την προηγούμενη ημέρα, είναι απολύτως σαθρό, καθώς κανείς -πέρα από τους ολιγάρχες της ενέργειας- δεν εμποδίζει τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει σε μια μέρα τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 επιμένει πως πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί η οριακή τιμολόγηση, αλλά και αυτό το αίσχος του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας που η προηγούμενη Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εγκαθίδρυσε και η σημερινή της Μητσοτάκης Α.Ε. έχει απογειώσει.
Γι’ αυτό επιπλέον θεωρούμε επιτακτική την επιβολή ενός πραγματικού πλαφόν στη λιανική, σύμφωνα με το μέσο κόστος ανά μονάδα παραγωγής και ένα ελάχιστο εύλογο ποσοστό κέρδους της τάξης του 5%.
Οτιδήποτε άλλο, απλώς, θα συνεχίσει το πάρτι για τους πολύ λίγους και την αφαίμαξη για τους πολλούς».