H υπόθεση της πιθανής ρύπανσης του λιμανιού της Ερμούπολης από βαριά μέταλλα απασχολεί εδώ και μήνες την τοπική κοινωνία. Τα βλέμματα στρέφονται στον όμιλο ΟΝΕΧ, ιδιοκτήτρια εταιρεία των ναυπηγείων, που έχει απαντήσει με σωρεία αγωγών στις ανησυχίες που εκφράζει το Παρατηρητήριο και μέλη του σε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα, η υπόθεση έγινε θέμα και στη γαλλική εφημερίδα Liberation. Η Liberation αποθεώνοντας το λιμάνι της Ερμούπολης και τα γαλάζια νερά του Αιγαίου που βρέχουν τα υπέροχα νεοκλασικά, εστιάζει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο νησί διαιρώντας τους 23.000 κατοίκους του γύρω από ένα δείγμα ιζημάτων που λήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Η αδράνεια των αρχών και οι καταγγελίες δυσφήμησης του νησιού είναι οι κεντρικοί άξονες που θέτει στο τραπέζι της συζήτησης ο Fabien Perrier.

«Όλα φαίνονται να γίνονται για να κουκουλωθεί το θέμα και να μπει στο αρχείο. Ο αντιπρόεδρος της περιοχής των Κυκλάδων, υπεύθυνος για το περιβάλλον, Γιώργος Λεονταρίτης, αμφισβητεί ακόμη και τη βιωσιμότητα της εισφοράς: «Τίποτα δεν λέει πού συλλέχθηκε ακριβώς. Δεν έχω δει ποτέ τον σύλλογο. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, η ανώτατη αρχή στην περιοχή, δεν έδωσε ποτέ καμία πρόταση  για το τι πρέπει να κάνουμε. Από την πλευρά του, το γραφείο του υπουργού βασίζεται σε νόμο του 2010 που αναθέτει στην περιοχή την ευθύνη για τα παράκτια ύδατα. Αποτέλεσμα αυτού του πινγκ πονγκ: δεν διεξάγεται μελέτη. Το δείγμα γίνεται αιτία διαμάχης στο νησί» σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος. «Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες σκάφη επισκευάζονται και απογυμνώνονται εκεί… Μια ανακούφιση για τους υπαλλήλους, αλλά μια ανησυχία για τους κατοίκους. «Όταν ο Onex ανέλαβε το ναυπηγείο, αρχικά συνέχισαν να εργάζονται όπως πριν, προκαλώντας διάφορους τύπους προβλημάτων: στον αέρα, όπου βλέπουμε τακτικά σύννεφα σκόνης. στη θάλασσα, όπου βλέπουμε συχνά την παρουσία χρωματιστού αφρού και πλωτών συντριμμιών », εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ντοκιμάκης, δικηγόρος του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος.

Σχεδόν αμέσως μετά το δημοσίευμα, έγινε γνωστό ότι τελικά οι αρχές του νησιού ξεκίνησαν τις ενέργειες για πραγματοποίηση επίσημης μελέτης σχετικά με πιθανή ρύπανση από βαριά μέταλλα στο λιμάνι.

«Χρειάστηκαν μερικά δελτία τύπου, κάποιες επιστολές στις αρχές, 3 συνεντεύξεις, ισάριθμες αγωγές με απαιτήσεις πλέον των 3.000.000€ και εκατοντάδες δημοσιεύσεις για να ενεργοποιηθούν οι αρχές του τόπου και να εξαγγείλουν τη διεξαγωγή της μελέτης, για την έρευνα της πιθανής επιβάρυνσης του λιμένα της Ερμούπολης από βαρέα μέταλλα. Ακόμη και με αυτόν τον μη ενδεδειγμένο τρόπο της “χορηγίας” που φαίνεται να καθιερώνεται στο νησί μας, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου από τις δύο κύριες αρχές του τόπου, Δήμο και Περιφέρεια, όπως εκφράστηκαν μέσω της κοινής συνέντευξης τύπου των κ. Λειβαδάρα και κ. Λεονταρίτη» αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και προσθέτει:

«Οι δηλώσεις και των δύο εκλεγμένων εκπροσώπων των αρχών περί “δικαιολογημένης ανησυχίας των πολιτών”, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που το Παρατηρητήριο υποστήριζε από την αρχή και διώκεται για αυτό από την εταιρεία που τελικά θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη. Το Παρατηρητήριο θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, ώστε η συγκεκριμένη μελέτη να μη μείνει και πάλι μόνο μια εξαγγελία και θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία προκειμένου να υλοποιηθεί με τα κατάλληλα επιστημονικά πρωτόκολλα, και φυσικά, με διαφάνεια και έλεγχο».

Ωστόσο, σημειώνει ότι «για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου, ιδιαιτέρως από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη όπως, η παραδοχή ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν είναι σε θέση να ασκήσει μια σειρά από αρμοδιότητές της, ότι οι αρχές του τόπου κατέφυγαν στη συγκεκριμένη εταιρεία επειδή το Υπουργείο δεν έπαιρνε πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει τη μελέτη αλλά ούτε οι ίδιες θέλησαν να το κάνουν, καθώς και για την επανάληψη των συκοφαντιών σχετικά με τη λειτουργία του συλλόγου μας, οι οποίες είχαν αρχικά διατυπωθεί από την πλευρά της εταιρείας, θα επανέλθουμε.»

Καταλήγει λέγοντας ότι «τώρα προέχει η πραγματοποίηση της μελέτης. Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου ιδρύθηκε για να σταματήσουν «να μπαίνουν κάτω απ’ το χαλί», όσα απασχολούν τη συριανή κοινωνία σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

«Χτύπημα» της Liberation και για τη Σύρο: Παρουσία βαρέων μετάλλων στο λιμάνι, αδιαφορία αρχών, καταγγελίες για δυσφήμηση

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2021 επιδόθηκε στο ΔΣ του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) αγωγή από τις Ανώνυμες Εταιρίες “ΟΝΕΧ (ΟΝΕΞ) Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου AE” και “ΟΝΕΧ Neorion Shipyards AE”, με την οποία μεταξύ άλλων διεκδικούν από το ΠΠΠΣ ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του €1.000.000 για συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη. Ως αιτία της αγωγής αναφέρεται η πρωτοβουλία του ΠΠΠΣ να αναζητήσει στο πλαίσιο των νόμιμων αρμοδιοτήτων του τα αίτια και τους υπεύθυνους για τη διά γυμνού οφθαλμού ορατή ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης, σε συνέχεια της μελέτης της Aegean Rebreath.

Ακολούθησε δεύτερη αγωγή και τέσσερα συνολικά εξώδικα από την εταιρεία προς το Παρατηρητήριο, που σημείωνε σχετικά ότι «είναι πραγματικά άξιο ιδιαίτερης αναφοράς ότι ο όμιλος της ONEX υποστηρίζει πως η ραδιοφωνική συνέντευξη του μέλους μας καθώς και οι δημοσιεύσεις μας ήταν ικανές να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις εταιρείες του με ακυρώσεις συμβολαίων». Ενώ σε άλλο σημείο της γίνεται λόγος για «το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμού εναντίον των πολιτών που αγωνιούν για την υγεία τους και το περιβάλλον που ζουν και βλέπουν τις αρχές να μην αντιδρούν στα συνεχή και επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρύπανσης που λαμβάνουν χώρα σε κοινή θέα, αλλά και στη δίωξη πολιτών με εξοντωτικά ποσά».