Αναπαράγοντας τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό o Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό action24, επαληθεύοντας τις έντονες υποψίες ότι η διαταγή που εκδόθηκε την Τρίτη το βράδυ (18/5) για την ΕΜΑΚ και ορίζει πως «μετά την κοινοποίηση της παρούσης διαταγής θα υπηρετούν σε αυτές (σ.σ. τις Ε.Μ.Α.Κ) υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό» δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τη σταδιακή μεθόδευση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού στο μέλλον.

Υποστηρίζοντας πως «έγινε ένα πρώτο βήμα που αφορούσε την ΕΜΑΚ», ο Γ. Γεραπετρίτης είπε πως αυτό συνέβη επειδή «δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύεται η πληρότητα της συμμετοχής στην εν λόγω μονάδα», ενώ ισχυρίστηκε πως «θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα από τον Σεπτέμβριο τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο προσωπικό».

Σημειώνεται ότι μόλις πριν μία ημέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στο ίδιο ζήτημα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως, «η απόφαση αυτή για την ΕΜΑΚ, αφορά μια πολύ κρίσιμη Υπηρεσία, κρίσιμη Δομή του Κράτους, για την ασφάλεια. Είναι μια Υπηρεσία από την οποία δεν μπορεί να λείψει κανένας από καμία βάρδια, για λόγους που αντιλαμβάνεστε» ενώ συμπλήρωσε πως «έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι θα γίνει η συζήτηση και για τους υγειονομικούς τον Σεπτέμβριο και όχι ενώ βρισκόμαστε στη φάση της μάχης και των εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται».

Αξίζει να σημειωθεί πως, εμφανέστατα ενοχλημένος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος είχε διευκρινίσει προ ημερών πως κανένα από τα μέλη της ΕΜΑΚ δεν αρνήθηκε ποτέ τον εμβολιασμό, υπογραμμίζοντας ότι με την εν λόγω απόφαση η ΕΜΑΚ εκτίθεται στην κοινωνία, καθώς οι υπάλληλοί τους παρουσιάζονται ως αρνητές των εμβολίων. Έκανε μάλιστα λόγο περί «απειλής» και «άκομψης διατύπωσης» που δημιούργησε «ένα θέμα που δεν υπήρχε», πράγμα που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

«Δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας»

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας «εφόσον κριθεί, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ότι ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες ή υποδομές που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία επιβάλλουν τον εμβολιασμό όσων βρίσκονται εκεί», ενώ μιλώντας συγκεκριμένα για τον εμβολιασμό ως κριτήριο για την πρόσληψη των 4.000 νοσηλευτών, ανέφερε ότι αυτό «είναι εύλογο, από τη στιγμή που προσλαμβάνεται κάποιος με μια μόνιμη σχέση στο ελληνικό Δημόσιο σε μια δομή απολύτως κρίσιμη». Υποστήριξε επίσης ότι «θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα από τον Σεπτέμβριο τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο προσωπικό».

Κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας δεν εντοπίζεται, τέλος, κατά τον Υπουργό Επικρατείας, «εάν μια ιδιωτική επιχείρηση επιλέξει να διασφαλίσει την υγιεινή» επιβάλλοντας τον εμβολιασμό των πελατών της, «είναι όμως άλλο να το επιλέξει η ίδια κι άλλο να της επιβληθεί έξωθεν».

Αξίζει να επισημανθεί ότι τους παραπάνω κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί αναγκαιότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού, επιχειρεί να ενισχύσει το σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της Καθημερινής. Το εν λόγω άρθρο, με τίτλο «όπως η ΕΜΑΚ»,  «επικρίνει» την κυβέρνηση ότι επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ, χωρίς να πράττει κάτι αντίστοιχο για άλλους επαγγελματίες που βρίσκονται σε θέσεις κομβικής σημασίας, επαναφέροντας επί της ουσίας το συκοφαντικό αφήγημα του μη εμβολιασμού των υγειονομικών, παρά το γεγονός ότι ο ισχυρισμός περί μη εμβολιασμού των υγειονομικών έχει καταρριφθεί πολλαπλώς από τα σωματεία των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Πάνω από 80% η συμμετοχή των υγειονομικών στον εμβολιασμό», η απάντηση της ΠΟΕΔΗΝ στη συκοφάντηση