«Άκρως σημαντικό για την εθνική αξιοπιστία της χώρας, αλλά και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κότσηρας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις και θα δηλώσει «παρών» σε ορισμένες προβληματικές διατάξεις μεταξύ των οποίων τα άρθρα, 12, 17, 22,24, 31-34, 46 και 49.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε τον κίνδυνο καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ταυτόχρονα και αντεργατικές λογικές.

«Στην πραγματικότητα επιδεινώνεται η θέση του εργαζόμενου. Θεωρείται ότι εκ των προτέρων έχει συναινέσει στη χρήση των προσωπικών του δεδομένων από τον εργοδότη. Το αρχικό άρθρο 27 αναγνώριζε στον εργοδότη ακόμη και τη δυνατότητα ανακριτικών αρμοδιοτήτων έναντι του εργαζόμενου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκλεισε τον αναγκαίο διάλογο μεταξύ των κομμάτων. Μίλησε, επίσης, για αναιτιολόγητη καθυστέρηση που δημιούργησε ζητήματα, όχι μόνο στα πρόστιμα αλλά και στο επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ επισήμανε ότι ένα μεγάλο τμήμα του νομοσχεδίου είναι προβληματικό, καθώς εφαρμόζει άκριτα το γερμανικό μοντέλο.

Για νέο σύστημα φακελώματος με συλλογή και ανταλλαγή γενετικών δεδομένων, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. «Είναι ένα κατασταλτικό και αντιδραστικό νομοσχέδιο. Οι εξαιρέσεις είναι τέτοιας έκτασης που αναιρούν κάθε προστασία δεδομένων. Εγκρίνεται και προληπτικό φακέλωμα και φακέλωμα του εργαζομένου, όπως και παρακολούθησης του μέσω δήθεν της συγκατάθεσής του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Μανωλάκου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια εντυπωσιασμού και τόνισε ότι έκανε πλέον κανόνα της το «κατεπείγον», θέλοντας να καλύψει βιαστικές της ενέργειες, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο οι τράπεζες να φακελώνουν πολίτες, ενώ οι τελευταίοι πλήρωσαν για να τους σώσουν.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο, θα καταψηφίσει τα προβληματικά άρθρα 14 και 16.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα – Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή

Να σημειωθεί ότι όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σε έκθεσή του έχει εκφράσει  προβληματισμούς ως προς την συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων. Πιο συγκεκριμένα στη σελίδα 11, υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με τη διατύπωση του άρθρου 24 «περί εικαζόμενης συγκατάθεσης του υποκειμένου των δεδομένων». Η έκθεση υποστηρίζει ότι «η συγκατάθεση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ρητή».

Επιπλέον, όσο αφορά τη διάταξη περί επεξεργασίας των δεδομένων το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει ότι «το εύρος των εξαιρέσεων και των παρεκκλίσεων από το προστατευτικό πεδίο του Γενικού Κανονισμού, δεν θα πρέπει να θέτει υπό διακινδύνευση τον πυρήνα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί για τη μη τήρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα προσωπικά δεδομένα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ενώ αναμένεται η απόφαση. Παράλληλα υπάρχουν προτάσεις για την επιβολή εφάπαξ προστίμου, ύψους τουλάχιστον 1.300.000 ευρώ και ημερήσιας επιβολής προστίμου 5.287 ευρώ. Επίσης αν το δικαστήριο προσχωρήσει σε δεύτερο βαθμό, κάθε μέρα παράβασης θα ισοδυναμεί με επιβολή προστίμου 22.169 ευρώ.

Στο δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπονται Ελλάδα και Ισπανία για τα προσωπικά δεδομένα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε παρουσιάσει τα παραπάνω στοιχεία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με σκοπό να εξηγήσει την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τον κατεπείγον χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Όπως είχε δηλώσει ο Κ. Τσιάρας στη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, «δεν είναι μόνο η βασική υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ΕΕ που προφανώς έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα στην εικόνα της χώρας. Δεν είναι μόνο οι προτάσεις για τα πρόστιμα. Δεν είναι μόνο η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπάρχει και ένα γεγονός που κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε. Είναι η ανάγκη πραγματικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων». Ακόμα είχε υπογραμμίσει ότι «πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες και σήμερα δεν ικανοποιεί καμία ανάγκη προστασίας».

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «One» και υπογράμμισε δύο βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αρχικά όπως αναφέρει μεταξύ των αλλαγών που πρόκειται να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο είναι το «δικαίωμα στη λήθη» και η δημιουργία νέου θεσμού, του «Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων» που θα υπάρχει σε κάθε δημόσια υπηρεσία.

Πιο συγκεκριμένα το δικαίωμα στη λήθη αφορά περιπτώσεις στις οποίες κάποιος πολίτης εμφανίζεται σε κάποιο βίντεο ή κάποια φωτογραφία η οποία έχει αναρτηθεί δημοσίως και επιθυμεί να μην είναι πλέον δημοσιευμένο το συγκεκριμένο αρχείο. Τότε θα έχει δικαίωμα να καταθέτει αίτηση η οποία θα εξετάζεται από τους αρμόδιους φορείς και θα υποχρεώνει αυτόν που δημοσίευσε το εν λόγω αρχείο να το διαγράψει. Ωστόσο είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί και σε όποιον άλλο έχει μοιραστεί αντίγραφα του αρχείου και να ζητήσει τη διαγραφή του.

Από τη συγκεκριμένη διάταξη θα εξαιρούνται δημόσια πρόσωπα για τα οποία για λόγους ενημέρωσης του κοινού δε θα δύναται να ισχύει η ίδια διαδικασία.

Ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων θα έχει ως αρμοδιότητα να παραλαμβάνει τα παραπάνω αιτήματα και να τα επεξεργάζεται. Ακόμα θα είναι υπεύθυνος για την έκδοση αντιγράφων ή τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων που έχει συγκεντρώσει ο εκάστοτε οργανισμός, μετά φυσικά από την αντίστοιχη αίτηση του εκάστοτε πολίτη. Επιπλέον θα είναι υπεύθυνος να εξετάζει τυχόν παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων ή ακόμα και υπερβολικές απαιτήσεις για έλεγχο των προσωπικών δεδομένων από πλευράς ιδιωτικών οργανισμών.

Τα προβλήματα που επισήμαναν οι δικηγόροι

Ο Β. Σωτηρόπουλος αναφέρει ότι το νέο νομοσχέδιο προέβλεπε αρχικώς να δύναται ο εργοδότης να επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα του εργαζόμενου μόνο με τη συγκατάθεση του τελευταίου κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν και πριν από ένα μήνα, όπως είπε, «η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλλε  πρόστιμο 150.000 ευρώ σε μια πολύ μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που συγκέντρωνε προσωπικά δεδομένα μόνο με τη συγκατάθεση».

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος, «η συγκατάθεση δεν είναι πραγματική όταν τη ζητάει ο εργοδότης γιατί πάντα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε δεινή θέση». Οι «υπερβολές» ενός εργοδότη όπως π.χ. το αίτημα του εργοδότη στον εργαζόμενο να παρακολουθεί τα e-mail του θα ελέγχονται από τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεται ο εκάστοτε εργαζόμενος.

Σύμφωνα με τον Β. Σωτηρόπουλο, οι δικηγόροι είχαν διατυπώσει έντονες ενστάσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η συγκατάθεση για αυτό τον λόγο αναδιατυπώθηκε και η συγκατάθεση θα ζητείται όπως λέει, για λιγότερο σοβαρούς λόγους, όπως για παράδειγμα η δημοσίευση μιας φωτογραφίας σε μια εταιρική εκδήλωση στην οποία εμφανίζεται ο εργαζόμενος.