Κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, αναφέρει το capital.gr, εάν στην μεθαυριανή, πρώτη, ψηφοφορία οι θετικές ψήφοι αγγίξουν τις 170 «θα υπάρχει ελπίδα» για τον τρίτο και καθοριστικό γύρο της 29ης Δεκεμβρίου. Στελέχη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι «η Τετάρτη θα δώσει το πολύ 165 ‘ναι’» – οι δεύτεροι μάλιστα θεωρούν «υπεραισιόδοξο» τον αριθμό.
 
Κι εκεί που όλοι πόνταραν στα «παρών» για να ανιχνεύσουν πιθανότητες μεταστροφής, σκοντάφτουν στον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος, έχοντας λάβει ως δεδομένο ότι θα υπάρχουν άνω του ενός υποψήφιοι,  δεν προβλέπει… «όχι». Ορίζει δηλαδή ότι ο κάθε βουλευτής είτε θα εκφωνεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου είτε θα δηλώνει «παρών».
 
Όπερ, δεν θα καταστεί δυνατό να μετρηθεί η δεξαμενή των «αναποφάσιστων» αφού όλοι όσοι δεν ψηφίσουν «υπέρ» θα αθροιστούν στο «παρών».

Βέβαια κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες θα εκφραστεί και «μια μορφής δυσαρέσκεια για τα λάθη που έγιναν ή για εκείνα που δεν έγιναν, για την πολύχρονη λιτότητα και την πίεση που δέχονται οι βουλευτές της συγκυβέρνησης από την εκλογική τους βάση».

 
Στο επίκεντρο του εξελίξεων αναμένεται να βρεθούν τόσο οι ανεξάρτητοι βουλευτές και ειδικά οι οκτώ που είχαν υπογράψει το κείμενο με το οποίο ζητούσαν κυβέρνηση ειδικού σκοπού, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογές εντός του 2015, αλλά και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Παρά το γεγονός ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενοι από το Σύνταγμα 200 ψήφοι, από το αποτέλεσμά της θα φανεί αν υπάρχει δυναμική για να βρεθεί ο αριθμός των 180 που απαιτείται στην τρίτη ψηφοφορία.
 
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, ο κυβερνητικός συνασπισμός διεκδικεί μια πλειοψηφία περίπου 165-170 βουλευτών, η οποία προϋποθέτει ότι θα καταγραφούν διαφοροποιήσεις και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εντείνει την προσπάθεια.
 
Αντίθετα, ένας μικρότερος αριθμός -ενδεχομένως κοντά στο 155 που είναι το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- εκτιμάται ότι θα βάλει ήδη από την επομένη της πρώτης ψηφοφορίας τη χώρα σε προεκλογική τροχιά. 

Το σκηνικό που διαμορφώνεται εκατέρωθεν είναι αυτό της πόλωσης σε περίπτωση που ναυαγήσει οριστικά η προσπάθεια εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
 
Μάλιστα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η τακτική της στοχοποίησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την επαναφορά του GRexit έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Το κλίμα αισιοδοξίας ενίσχυσαν και οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και έδειχναν ελαφρό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ νωρίτερα θα έχει διαδοχικές συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ για τη διαχείριση του χρέους το επόμενο διάστημα, την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Δημόσιο και του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση της επενδυτικής νομοθεσίας.

Με πιστωτικό γεγονός έχει προειδοποιηθεί η ελληνική οικονομία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, όπως υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.
 
Μιλώντας στο “Mega” ανέφερε πως «πρέπει όλοι οι βουλευτές να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για αυτά τα οποία συζητούν. Η χώρα ξαναβρέθηκε δυστυχώς στην κόψη του ξυραφιού. Έχουμε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς οίκους ότι με την προκήρυξη των εκλογών θα θεωρηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός».
 
Επιπλέον ανέφερε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα καθώς η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε πορεία ανάκαμψης και ξαφνικά κάποιοι θέλουν να την πάνε πίσω. «Αν η θέση της χώρας στην Ε.Ε κινδυνεύσει αποτελεί casus belli», πρόσθεσε.