Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των διεθνών παρατηρητών και καλεί τη Ρωσία να επανορθώσει τα κενά της εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. «Συνολικά, συμμεριζόμαστε τα συμπεράσματά τους και ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να επανορθώσει τα κενά», δήλωσε η εκπρόσωπος εξηγώντας ότι η ΕΕ παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή τη διεξαγωγή των ρωσικών εκλογών, «διότι η Ρωσία είναι τόσο στρατηγικός εταίρος, όσο και γειτονική χώρα».


Οταν ερωτήθηκε για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει συγχαρεί ακόμη τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την εκλογή του, η εκπρόσωπος δήλωσε οι Βρυξέλλες περιμένουν μία πληρέστερη έκθεση για τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Η εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας επιδεινώθηκε σαφώς κατά την καταμέτρηση των ψήφων και αξιολογείται αρνητικά (από τους διεθνείς παρατηρητές) στο εν τρίτον περίπου των εκλογικών τμημάτων εξαιτίας ατασθαλιών στη διαδικασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αποστολής των διεθνών παρατηρητών. Οι διεθνείς παρατηρητές επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι web κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στα εκλογικά τμήματα με πρωτοβουλία του Πούτιν έπειτα από τις καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου.

Την ημέρα της ψηφοφορίας «οι κάμερες δεν συνέλαβαν σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας καταμέτρησης και, κατά συνέπεια, οι προσδοκίες που προέρχονταν από την μετάδοση online δεν ικανοποιήθηκαν», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΑΣΕ.

«Αν και οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών ήσαν σε θέση να πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα προεκλογική εκστρατεία, οι συνθήκες ευνοούσαν σαφώς έναν υποψήφιο, τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτή η εκλογική διαδικασία έδειξε ότι υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής με απόλυτη πλειοψηφία, προς αποφυγήν ενός δεύτερου γύρου. Ωστόσο, η επιλογή των ψηφοφόρων ήταν περιορισμένη, ο προεκλογικός ανταγωνισμός δεν ήταν ισότιμος και έλειπε ένας ανεξάρτητος διαιτητής», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, σε μία αναφορά στον ρόλο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

«Αν και όλοι οι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, ένας και μοναδικός, ο σημερινός πρωθυπουργός, είχε ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα στην κάλυψη», αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση των διεθνών παρατηρητών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα μέσα του κράτους κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι υπερβολικά αυστηροί όροι στην εγγραφή υποψηφιοτήτων εμπόδισε τη διαμόρφωση συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. Δεν υπήρξε πραγματικός ανταγωνισμός και η κατάχρηση των κυβερνητικών μέσων διασφάλισε ότι το αποτέλεσμα δεν θα διακυβευθεί, αναφέρει ο Τόνι Πίκουλα, μέλος της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Το χαρακτηριστικό των εκλογών είναι ότι το αποτέλεσμα πρέπει να μην είναι βέβαιο.
Αυτό δεν ίσχυσε στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητεί επίσης τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις καταγγελίες περί ατασθαλιών στην εκλογική διαδικασία.