Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλείται το Interfax, ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε μεταξύ άλλων:

  • Η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη. Η κατάσταση είναι ήρεμη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή στην πόλη των αμάχων.
  • Η Ρωσία έχει απομακρύνει περισσότερους από 142.000 αμάχους από τη Μαριούπολη.
  • 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal.
  • Το εργοστάσιο Azovstal είναι ασφαλώς αποκλεισμένο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας από τους ισχυρισμούς Σοϊγκού δεν έχει επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο ενώ η ουκρανική πλευρά δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη συγχαρεί τον Σεργκέι Σοϊγκού και έχει πει ότι δεν επείγει η εισβολή στο εργοστάσιο του Azovstal, αλλά ότι «θα πρέπει να αποκλειστεί» ώστε να μην μπορεί να περάσει «ούτε μύγα».

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να επανέλαβε ότι η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο, υπό τον όρο ότι θα παραδοθούν. Ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ήταν γνωστό οι συνεχίζονται οι μάχες εντός του συμπλέγματος του «Άζοφσταλ», ενώ ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, που συμμετέχει με τους άνδρες του στον πόλεμο μαζί με τον ρωσικό στρατό είχε διαμηνύσει ότι η χαλυβουργία θα καταληφθεί εντός της ημέρας. «Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές εκτός από τους μαχητές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στο εργοστάσιο έχουν καταφύγει και περίπου 1.000 άμαχοι. Την Τετάρτη, ο υποδιοικητής του τάγματος, Σβατοσλάβ Παλάμαρ, είπε ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την πόλη με την υποστήριξη «τρίτου μέρους», ενώ υποστήριξε ότι εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Μαριούπολη για να συναντηθούν με τη ρωσική πλευρά για να ρυθμιστεί η εκκένωση.

Όσον αφορά τους αμάχους, ο μαχητής του Αζόφ είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στους 1.000 αμάχους, χθες πρότεινε να γίνει ανταλλαγή με Ρώσους αιχμαλώτους. «Πίσω από τις πλάτες των παιδιών μας στη Μαριούπολη υπάρχουν περίπου χίλιοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», είπε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία εμπόδισε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί μια ασφαλή έξοδο για τη Μαριούπολη. «Είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές μορφές ανταλλαγής του λαού μας με τον ρωσικό λαό, τον ρωσικό στρατό που έχουν αφήσει πίσω τους», είπε.