Το μεσημέρι αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στις 12:30 ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, θα παραδώσει τα αποτελέσματα των εκλογών στον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος στις 13:00 ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στις 14.00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος θα θέσει στη διάθεση του κ. Παπούλια την παραίτησή του. Μια ώρα αργότερα ο κ. Παπούλιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.
Μόλις λάβει την εντολή ο κ. Σαμαράς θα έχει διορία τριών ημερών για τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τότε η εντολή θα περάσει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σε περίπτωση που δεν κατορθωθεί ούτε αυτό, εντός τριών ημερών, τότε η εντολή θα περάσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να διερευνηθεί για τρεις ημέρες και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Αν τελεσφορήσει κάποια από τις τρεις εντολές, τότε στις 17 Μαΐου, όπως ορίζει, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή, θα συγκληθεί η νέα Βουλή η οποία θα κληθεί να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε συνάντηση τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα επιδιώξει το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα εκλογές.
Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε ο κ. Παπούλιας θα αναθέσει -κατά το Σύνταγμα- στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να διενεργηθούν οι εκλογές.
Αλλαγή συσχετισμών
Mε καταμετρημένο το 99,23% των ψήφων η ΝΔ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 18,87% και 108 έδρες, ενώ μεγάλος κερδισμένος αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,76% και 52 έδρες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με σημαντικά μειωμένο ποσοστό 13,19% και 41 έδρες.
Στους κερδισμένους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,47% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,10% και 19 έδρες.
Εκτός Βουλής έμειναν ο ΛΑΟΣ με 2,90%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,56%.
Πρωτόγνωρο είναι το ποσοστό 19,02% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30%, ενώ το 2007 και το 2004 γύρω στο 3%.
Μονοεδρικές
Η ΝΔ εξασφαλίζει εέι από τις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας. Με 25% το ΚΚΕ παίρνει τη μονοεδρική της Σάμου και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή της Κεφαλλονιάς με 18,88%.
Ειδικότερα, η ΝΔ κερδίζει τις μονοεδρικές των Γρεβενών με 26,8%, της Ευρυτανίας με 20,99%, της Ζακύνθου με 21,5%, της Θεσπρωτίας με 24,92%, της Λευκάδας με 25,25% και της Φωκίδας με 22,33%.
Βουλευτές επικρατείας
Τρεις βουλευτές Επικρατείας εκλέγει η ΝΔ, από δύο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Έλληνες και από έναν ΚΚΕ, Xρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.
Συγκεκριμένα, από η ΝΔ εκλέγονται οι κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος και η Θεανώ Φωτίου, στο ΠΑΣΟΚ ο Πύρρος Δήμας και η Φώφη Γεννηματά και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Τέρενς Κουίκ και ο Μιχάλης Γιαννάκης. Τέλος, από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς και από τη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης.