«Ξέρω καράτε, δέρνω γονείς» είναι μία από τις δημοφιλείς ατάκες καθηγήτριας αγγλικών εν ώρα μαθήματος, απευθυνόμενη σε μαθητές και μαθήτριες της Λέσβου. «Είναι εκείνη που είχε βάλει πιπέρι σε μαθητή δημοτικού, ναι το ξέρω» απαντούν κάποιοι που γνωρίζουν πολλές ιστορίες τους.

Το «Ν» την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε και τις δύο ιστορίες που φαίνεται ότι απασχολούν τη σχολική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Στελέχη της Διοίκησης, τόσο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όσο και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι σε επικοινωνία για το θέμα με το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα αποκαλύπτουν στο «Ν» ότι διευθυντές σχολείων, γνώστες των καταστάσεων που έχουν γίνει σε βάρος μαθητών και μαθητριών αρνούνται να μιλήσουν επώνυμα.

Με άλλα λόγια παραμένουν στη θέση τους ως διευθυντές, αλλά νίπτουν τας χείρας τους, «για να μην μπλεχτεί το όνομά τους», γιατί λένε ότι φοβούνται την εκπαιδευτικό. «Ο λόγος που βρισκόμαστε στη θέση αυτή των διευθυντών είναι για να προστατεύσουμε τα παιδιά. Αν οι διευθυντές δεν μιλήσουν τι νόημα έχει να γαντζώνονται από τη θέση τους και να μην κάνουν τίποτα;» αναρωτιόνταν στο «Ν» στέλεχος της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, απεγνωσμένο για την εκκωφαντική σιωπή όσων γνωρίζουν και δεν μιλούν.