Διπλωματικά ευγενικός αλλά δεν μάσησε τα λόγια του ο Βαρουφάκης.Είναι αλήθεια ότι πρώτη φορά ακούσαμε παρόμοιες δηλώσεις μπροστά σε Σόιμπλε.
— doleros (@doleross) February 5, 2015
Η κοινή δέσμευση σε μια ενωμένη Ευρώπη ήταν το πρώτο πράγμα που προέβαλε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Σόιμπλε μετά τη λήξη της συνάντησής με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο. Σύντομα όμως, παρουσίασε την πραγματικότητα της πορείας των διαπραγματεύσεων:
Σε διαλλακτικό τόνο μίλησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, χωρίς όμως να ξεφύγει από τις πάγιες θέσεις του Βερολίνου έναντι των ελληνικών αιτημάτων.Δεν υπάρχει συμφωνία, είπε, αλλά έχουμε καθήκον να βρούμε λύση.
Όπως είπε, πρέπει να αναζητηθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για το θέμα του δημόσιου χρέους, καθώς είναι μία υπόθεση που «πρέπει να λύσουμε όλοι μαζί».
Ακόμη τόνισε ότι προέχει η τήρηση των δεσμεύσεων και των συμφωνιών και πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία.
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης.
Μπράβο βρε Βαλασόπουλε από την Εφημερίδα των Συντακτών που τον ρώτησες για τη Μίζενς.
— Λάκης Μπέλλος (@pamelouketo) February 5, 2015
Απαντώντας στη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η εντολή των Ελλήνων ψηφοφόρων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σχολίασε πως το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε..
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να υπάρξει μία συμφωνία και να δούμε πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές.
Τέλος, σημείωσε ότι είναι κοινή ευθύνη όλων να διατηρηθεί ενωμένη η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας μίας γερμανικής Ευρώπης.
«Αν οι προεκλογικές υποσχέσεις γίνονται εις βάρος τρίτων τότε πιθανώς δεν είναι ρεαλιστικές»
Βαρουφάκης:
«Συμφωνήσαμε με τον κ. Σόιμπλε να εισέλθουμε σε διαβουλεύσεις. Δεν συζητήσαμε το χρέος, ούτε το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του, ούτε το κούρεμα. Συζητήσαμε πώς θα τελειώσει η κρίση. Ώρα να θέσουμε τέρμα σ' αυτό. Οι Έλληνες θέλουν να τελειώσει η ταπείνωση. Να τελειώσει η ανησυχία της Γερμανίας για πιθανότητα κουρέματος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ορρωδήσει προ ουδενός για να σταματήσει τη διαφθορά, θέλουμε γι' αυτό τη στήριξη των εταίρων μας. Κατέρρευσε το ευάλωτο μοντέλο του επιχειρείν στην Ελλάδα. Αντιμετωπίσαμε το θέμα της χρεοκοπίας ως θέμα ρευστότητας. Μας έδωσαν μεγάλο δάνειο και λίστα μεταρρυθμίσεων ως φύλλο συκής. Μήνυμά μου προς τη Γερμανία: Περιμένετε φρενίτιδα λογικής! Θα προωθήσουμε τα συμφέροντα του μέσου Ευρωπαίου. Περιμένετε από εμάς μακροιοκονομική ανάλυση και ετοιμότητα να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε χρόνο που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στους εταίρους. Ζητάμε συμφωνία-γέφυρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Να μετεξελιχθούν οι υπάρχοντες κανόνες στην Ε.Ε, χωρίς να συνθλίψουμε τη δημοκρατία και να μην ισχύει ότι οι εκλογές δεν μετράνε. Όταν γυρίσω στην Ελλάδα και κάθομαι στα έδρανα, τρίτο κόμμα θα είναι μια ναζιστική δύναμη».
Once again, @yanisvaroufakis says #Greece will let current bailout lapse at end of month. Most important substantive statement yet.
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) February 5, 2015
« Η άποψή μας ήταν πάντα ότι οι εταίροι μας μάς είχαν δώσει υπερβολικά πολλά χρήματα. Ένα πρόγραμμα γεφύρωσης έως τον Μάιο,προκειμένου να μας δοθεί χρόνος για μια νέα συμφωνία. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε οποιαδήποτε χρεοκοπία »
Ο Βαρουφάκης παραμένει πιστός στο σχέδιο: Αφήνει τη γερμανική κυβέρνηση να εκτεθεί στην κοινή γνώμη ως νταής.
— Nikos Alepis (@nikosalepis) February 5, 2015