Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίησή της ΕΑΒ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση θα σπάσει στα «δύο» την ΕΑΒ, με στρατηγικό επενδυτή να αποκτάει το 49%. Ωστόσο μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος την περασμένη Πέμπτη, με το περιθώριο να λήγει στις 10 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωση το εξής: «Με την αποστολή ανακοίνωσης – πρόσκλησης ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεκίνησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων η διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.). Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και οι αεροδιαστημικοί – αεροναυπηγικοί οίκοι έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023».

Σύμφωνα με το euro2day.gr, το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ προβλέπει, τον μετασχηματισμό της εταιρείας με το «σπάσιμο» της σε δύο οικονομικές οντότητες την Asset Co (πάγια και τις υποδομές) και την Commercial Co με την είσοδο στην τελευταία στρατηγικού επενδυτή. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρεία -το 51% θα παραμείνει στα «χέρια» του Ελληνικού Δημοσίου-, αλλά, μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

Ο τομέας Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε σχολιάσει, νωρίτερα, ότι «η ΕΑΒ είναι και πρέπει να είναι και παραγωγική μονάδα με διεθνή εξωστρέφεια. Πρωτίστως όμως, από τον ιδρυτικό της νόμο, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βιομηχανία της χώρας, με καταστατικό στόχο τη στήριξη και την υπεράσπιση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικότερα και των αναγκών της Εθνικής Άμυνας, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Δεν νοείται, επομένως, ΕΑΒ που να μην είναι δημόσια. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αλλάξουν αυτόν τον ιδρυτικό χαρακτήρα και ρόλο της ΕΑΒ».