“Σήμερα το μεσημέρι, το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής”, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό Πρώτο Κανάλι. “Θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της 7ης Ιανουαρίου.”

Έπειτα από έκκληση του πατριάρχη της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλου, αλλά και μια πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε χθες, Πέμπτη τον στρατό του να τηρήσει “κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής ανάμεσα στα μέρη από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου”.

Κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να σεβαστούν την εκεχειρία ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους ορθοδόξους, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία “να λάβουν μέρος στις λειτουργίες της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων”.

Ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε την ανακοίνωση αυτή η οποία δεν είναι παρά, όπως είπε, μια “δικαιολογία με σκοπό τουλάχιστον να σταματήσει η προώθηση των στρατευμάτων μας στο Ντονμπάς και να φέρει εξοπλισμό, πυρομαχικά, και να προσεγγίσει τους άνδρες των θέσεών μας”. “Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Περισσότεροι θάνατοι”, είπε.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε, αντίθετα, την “πολύ σημαντική απόφαση” των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας που υποσχέθηκαν στο Κίεβο την παράδοση τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Bradley από αμερικανικής και Marder από γερμανικής πλευράς, μετά την ανακοίνωση από τη Γαλλία για αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης εφοδιασμένων με ισχυρά πυροβόλα, που χαρακτηρίζονται “ελαφρά άρματα μάχης”.

Το Βερολίνο δεσμεύθηκε επίσης να προμηθεύσει μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot όπως έχει κάνει ήδη η Ουάσινγκτον.