Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι αυξήσεις και οι αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ με το «σχέδιο διάσωσης» της επιχείρησης να φέρνει αύξηση στην τιμή κιλοβατώρας. Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη «διάσωση» της ΔΕΗ περιλαμβάνονται τα εξής:
Τα μέτρα που επιχειρεί να λάβει η κυβέρνηση για την αποφυγή των παραπάνω επιπτώσεων αλλά και για την διαμόρφωση των νέων τιμολογίων περιλαμβάνουν
- αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ.
- μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10% σε 5% , με υπόσχεση για «θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους συνεπείς καταναλωτές»
- εντατικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλομένων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
- απόδοση των πόρων από τα τέλη για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος
- τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών
- κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχαν ως αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της
- αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.
- εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου
- κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση, όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.
- παροχή έκπτωσης 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ)
- Η τιμολόγηση του ρεύματος αλλάζει από 1η Σεπτεμβρίου ως εξής:
- Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
- Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
- Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
- Μειώνονται και οι εκπτώσεις προς τους εργαζόμενους
- Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα ισχύσουν μειώσεις στην έκπτωση στο ρεύμα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, το σημείωμα του υπουργείο μιλάει για πλήρη κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ, χρεώσεις Δήμου κ.λπ) και περιορισμό στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ρεύμα, όπως ισχύει και στις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου «η απόφαση για τη μείωση της προνομιακής έκπτωσης των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων, είναι άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ»
Ακόμα συμπληρώνει ότι «πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης. Άλλωστε εκτός από αυτούς πλάτη καλούνται να βάλουν όλοι, και οι καταναλωτές και οι παραγωγοί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και οι ανταγωνιστές της εταιρείας».
Αυξήσεις και αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ με το «σχέδιο διάσωσης» της επιχείρησης
Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η οποία μιλάει για κινήσεις εντυπωσιασμού από πλευράς κυβέρνησης και αιφνιδιασμό. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα βήματα της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ «“λοξοκοιτάνε” προς τον κοινωνικό αυτοματισμό».
Επιπλέον οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να καταργήσει την έκπτωση που βάσει της ΕΣΣΕ δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ είναι πρωτοφανής. «Ακόμα και η χούντα δεν κατάργησε μεμονωμένα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εν ισχύ», αναφέρουν.
Ακόμα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «παράλληλα, με την κίνηση του ο κ. Χατζηδάκης αποδεικνύεται ασυνεπής για όσα δημοσίως δεσμεύτηκε (“διάλογος και όχι αιφνιδιασμοί” ) πριν από έναν μήνα μετά την συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
»Περιμέναμε και ελπίζαμε πως για μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να είχε προηγηθεί συνάντηση τόσο με τον κύριο υπουργό – άλλωστε εκκρεμεί, μετά την πρώτη, μια νέα συνάντηση μαζί του- όσο και με το νέο πρόεδρο της εταιρίας.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι συνολικές μειώσεις που έχουν υποστεί στους μισθούς τους «αθροιστικά ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ (από το 2010 έως σήμερα), σε ποσοστό δηλαδή που φθάνει στο 55%».
Τέλος η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφέρει ότι η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται στα προνόμια των εργαζομένων της επιχείρησης, ωστόσο όπως λένε οι εργαζόμενοι «το μεγαλύτερο προνόμιο των εργαζομένων είναι τα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των εργαζομένων της ΔΕΗ:
Πρωτοφανής κατάργηση ΕΣΣΕ ! – Κίνηση εντυπωσιασμού και λαϊκισμού
Δυστυχώς η κυβέρνηση προχωρά με βήματα που «λοξοκοιτάνε» προς τον κοινωνικό αυτοματισμό !
Η απόφασή της (του αρμόδιου υπουργείου εν προκειμένω) να καταργήσει την έκπτωση που δικαιούνται (μέσω ΕΣΣΕ) οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον Όμιλο ΔΕΗ είναι πρωτοφανής. Ακόμα και η χούντα δεν κατάργησε μεμονωμένα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εν ισχύ!
Παράλληλα, με την κίνηση του ο κ. Χατζηδάκης αποδεικνύεται ασυνεπής για όσα δημοσίως δεσμεύτηκε («διάλογος και όχι αιφνιδιασμοί» ) πριν από έναν μήνα μετά την συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Περιμέναμε και ελπίζαμε πως για μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να είχε προηγηθεί συνάντηση τόσο με τον κύριο υπουργό – άλλωστε εκκρεμεί, μετά την πρώτη, μια νέα συνάντηση μαζί του- όσο και με το νέο πρόεδρο της εταιρίας .
Θα θέλαμε πάντως να υπενθυμίσουμε στον κύριο υπουργό ότι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ έχουν υποστεί μειώσεις –λόγω των μνημονιακών «ρυθμίσεων» – που αθροιστικά ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ (από το 2010 έως σήμερα), σε ποσοστό δηλαδή που φθάνει στο 55%!
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη «παροχή σε είδος» είναι προϊόν διαβούλευσης , αποτελεί διάταξη ΕΣΣΕ του 1991 και φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα. Συνεπώς η κατάργησή της συνιστά ευθεία μείωση μισθού!
Όσο για τα δήθεν «προνόμια» των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ (στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση ) , το μεγαλύτερο προνόμιο των εργαζομένων είναι τα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πιστεύει ότι η κίνηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι επικίνδυνη καθώς ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, «στοχοποιεί» εργαζομένους και είναι κραυγαλέος λαικισμός. Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική κινητοποίηση τα εργατικά σωματεία και τους εργαζομένους, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ & ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΡΕΥΜΑ ΦΤΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με μεγάλη ταχύτητα ολοκληρώνει το έργο που παρέλαβε από το ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την παράδοση της παραγωγής ενέργειας και των δικτύων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ταυτόχρονα κλιμακώνει την επίθεση στα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με νέους εκβιασμούς και απειλές για δεκάδες χιλιάδες διακοπές συνδέσεων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε νέα αντιλαϊκά μέτρα άμεσης εφαρμογής που προβλέπουν:
Αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος από 16,4% έως 19,4%, ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης την ώρα που την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής της «απελευθέρωσης», που ακολούθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί ήδη κατά 150%! Σε αυτά έρχονται τώρα να προστεθούν και οι νέες αυξήσεις.
Μείωση της έκπτωσης συνέπειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, από το 10% στο 5%. Όπως και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση από το 15% στο 10%.
Επιβολή «ρήτρας ρύπων» εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα επιβαρύνει πρόσθετα τα τιμολόγια.
Χιλιάδες απολύσεις με τη μορφή της «εθελούσιας εξόδου» και υλοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων.
Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, μήνες τώρα με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ Α.Ε., η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ στρώνουνε από κοινού το έδαφος με απώτερο στόχο να διασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. από τη μια και από την άλλη να απελευθερώσουν πλήρως την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε. που μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα.
Ας πάψουν λοιπόν να κοροϊδεύουν το λαό και τους εργαζόμενους ότι ο στόχος τους είναι να «σώσουν» τη ΔΕΗ από την κατάσταση που οι ίδιοι την έφεραν. Την τελευταία δεκαπενταετία, η λαϊκή οικογένεια είδε απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα που οι βιομήχανοι απολαμβάνουν ολοένα και φτηνότερο βιομηχανικό ρεύμα, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια εκτόξευσαν τα κέρδη τους τα προηγούμενα χρόνια, θησαύρισαν αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας και εξάγοντας ακριβά.
Με την αποστολή χιλιάδων εξώδικων απειλούν και εκβιάζουν για διακοπές ρεύματος τα λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που ο διακανονισμός χρεών είναι αδύνατος, καθώς προβλέπει την αποπληρωμή του 40% για να μπει κάποιος σε ρύθμιση. Από την άλλη, αυτοί που χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ μένουν στο απυρόβλητο και ο διακανονισμός που προβλέπεται ορίζει να προκαταβάλλεται το 10%.
Καμιά αναμονή. Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, τα εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση.
Παλεύουμε:
Όχι στις αυξήσεις των τιμολογίων. Ρεύμα φθηνό για το λαό
Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση).
Καμία απόλυση εργαζομένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.
Όχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο των εργολάβων, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες.
Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη και ώρα 8.00πμ, στα Γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα (Χαλκοκονδύλη 30)