Σημειώνεται ότι σε μια προσπάθεια να μειώσει τους επίσημους αριθμούς αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα και την ΕΕ, το λιμενικό, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, φέρεται να πετάει πρόσφυγες στη θάλασσα, ακόμα και αν δεν γνωρίζουν κολύμπι.

Επιπλέον, η ίδια έρευνα επικαλείται μεταξύ άλλων και δύο αξιωματικούς του Λιμενικού, που μιλούν ανώνυμα, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την πρακτική που εφαρμόζει το Λιμενικό όταν επαναπροωθεί μικρές ομάδες προσφύγων, τους οποίους ρίχνει κατευθείαν στη θάλασσα, για να κολυμπήσουν στην Τουρκία.

Γράφημα του Guardian

Απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα, ο Ν. Μηταράκης ισχυρίζεται ότι «η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης» και επαναλαμβάνει τα συνήθη, περί προστασίας των συνόρων της ΕΕ «σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο»..

Καταλήγοντας, διαρροές από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν ότι «σε περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα, την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί ελάχιστες απώλειες ανθρώπινων ζωών υπηκόων τρίτων χωρών, εν συγκρίσει με άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου.

Τα στοιχεία που παρέθεσαν για το 2021 είναι τα ακόλουθα:

Ανατολική Μεσόγειος 95 / 5%
Κεντρική Μεσόγειος 1553 / 77%
Δυτική Μεσόγειος 378 / 18%»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ν. Μηταράκη:

«Η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Προφανώς, οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν.

Ελλείψει δράσης των τουρκικών αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Μεταξύ 2015 και 2021 η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα.

Μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, -δηλαδή τάξη μεγέθους πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού μας.

Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για οικονομικό όφελος είτε για πολιτικούς σκοπούς».

Τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: