Στις φλόγες παραδόθηκε σπίτι στο Πανόραμα της Βούλας, ενώ απειλούνται πλέον και άλλα που βρίσκονται δίπλα του. Η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα, με τους ισχυρούς ανέμους έφτασε στη Βούλα όπου πλέον η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έγινε εκκένωση του Άνω Πανοράματος.

Εντολή εκκένωσης σπιτιών στην Άνω Βούλα δόθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι ενώ λίγο νωρίτερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του δημάρχου της περιοχής με τον αρμόδιο υπουργό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 72 πυροσβέστες με τρεις ομάδας πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό, ενώ κινητοποιήθηκε και ένα ακόμα ελικόπτερο του στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

«Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση. Η φωτιά έχει μπει και μέσα στη χαράδρα που κατεβαίνει από το βουνό από τον νότιο Υμηττό και αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακριβώς στα όρια της πόλης» ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στο OPEN ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας και Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

O Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης υποστήριξε πως χρειάζεται ενίσχυση των εναέριων μέσων «για να προλάβουμε τη νύχτα». Ταυτόχρονα πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο OPEN ότι «Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν σβήνει τις φωτιές η Περιφέρεια. Υπάρχει ήδη ένα οργανωμένο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και κλιματικής Αλλαγής και ένα αξιόμαχο σώμα Πυροσβεστικού σώματος».

«Τα πραγματικά κενά στην Πυροσβεστική είναι πάνω από 9.000, επίσημα αυτά που βγαίνουν είναι 4.000 οργανικά κενά»

Στην Κοινωνία Ώρα Press ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών αλλά κι έναν ακόμα πυροσβέστη για το αν το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα και ο μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει φετινά πύρινα μέτωπα. «Τα πραγματικά κενά στην Πυροσβεστική είναι πάνω από 9.000, επίσημα αυτά που βγαίνουν είναι 4.000 οργανικά κενά» λέει ο Αλ. Καραδελής που παρατηρεί την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει πυροσβέστες, ενώ δέχεται τη βοήθεια των ξένων πυροσβεστών και «το οξύμωρο είναι ότι οι ξένοι που έρχονται, έχουν έξοδα που δεν τα πληρώνουν οι χώρες τους, αλλά εμείς και καλά κάνουμε, αλλά κοστίζουν». Ο Παύλος Ανδρέου είναι πυροσβέστης κι έχει βρεθεί στα πιο πρόσφατα καταστροφικά πύρινα μέτωπα. «Το δύσκολο είναι να γίνει η οργάνωση. Δε μπορεί να έρχεται κάποιος από γραφείο πολιτικό κι επειδή είναι πολιτικός και “είναι παραπάνω από τους αξιωματικούς μας” να έχει εκείνος τον πρώτο λόγο» λέει. Προσθέτει επίσης, σε σχολιαστικό τόνο, πως «από το 2019, έχουμε δει πεντέμισι χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών, ενώ πυροσβεστών…».

«Πολιτικοί έχουν τον πρώτο λόγο κι οι εντολές τους υπερισχύουν της πυροσβεστικής» – Βασίζουν το οξυγόνο της χώρας στο φιλότιμο των εθελοντών