Θετικοί με σώμα της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια αλλά να μην αναφέρεται στην ελληνική αστυνομία, είναι οι Πρυτανικές Αρχές των Ιδρυμάτων όπως εκφράστηκαν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σώμα της ΕΛΑΣ η πανεπιστημιακή αστυνομία που ιδρύει η κυβέρνηση
Η πλειοψηφία ζήτησε η Ειδική Ομάδα να μη φέρει τον τίτλο «Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» αλλά «Ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων» και τα μέλη της Ειδικής Ομάδας να αναφέρονται στις Πρυτανικές Αρχές και όχι στην Ελληνική Αστυνομία.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στα ιδρύματα νέες παρεμβάσεις που θα κινούνται σε τρεις άξονες:
α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),
β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και
γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.
«Η πρόταση που κάναμε και έκανε ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις ήταν για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού σώματος δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες που θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Είναι μια ομάδα που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση γιατί το πανεπιστήμιο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος. Θα είναι μια ομάδα ένστολη, αλλά με διαφορετικές στολές που θα παραπέμπουν ακριβώς στην ιδιαιτερότητα αυτού του σώματος. Θα διατίθενται μέλη αυτής της ομάδας στα πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος. Διαφορετικές ανάγκες έχουν τα κεντρικά ιδρύματα διαφορετικές κάποια άλλα. Και επίσης ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες, διαφορετικές ανάγκες έχουμε Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και διαφορετικές έχουμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο. Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα και θα μεριμνά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας», είχε δηλώσει η υπουργός Παιδείας.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της στην εισαγωγή των αποφοίτων ΙΕΚ με κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ (άρθρα 43 και 44 του νομοσχεδίου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), ζητώντας την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και ψηφίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών, να επιδείξουν «μεγαλύτερη τόλμη στην κατεύθυνση της ασφάλειας των πανεπιστημίων» κάλεσε τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της χώρας η Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσής της, με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος να υποστηρίζει ότι η ελληνική κοινωνία «απαιτεί απολύτως ασφαλή Πανεπιστήμια, και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όσα χρειάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».
Η Νέα Δημοκρατία πιέζει τους πρυτάνεις να δεχθούν την πανεπιστημιακή αστυνομία του Χρυσοχοΐδη
Την ίδια ώρα διεξάγεται συλλογή υπογραφών μεταξύ φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ΑΕΙ που τάσσονται κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια. Όπως μεταδίδει το alfavita, σε δύο μόλις ημέρες, οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 4.000. Ειδικότερα, έχουν υπογράψει πάνω από 3.500 προπτυχιακοί φοιτητές/τριες, 300 μεταπτυχιακοί, 130 Διδάκτορες και Μεταδιδάκτορες, 140 εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα ιδρύματα και πανεπιστημιακοί.