Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 46 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC. Εκατομμύρια χωρίς σπίτι, νερό, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά. 

Στις πληγείσες περιοχές καταφθάνουν χιλιάδες διασώστες από δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο -πάνω από 2.600 μέχρι στιγμής ενώ επίσης χιλιάδες έχουν αποσταλεί από άλλες περιοχές της Τουρκίας. Μόνο η Κωνσταντινούπολη έχει διαθέσει πάνω από 10.000.

Στο μεταξύ ένας άλλος σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Τουρκία την Τρίτη, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ενώ οι περιγραφές από τα σημεία όπου διεξάγονται οι έρευνες είναι σπαρακτικές.

Ο σεισμός, τον οποίο ακολούθησαν μια σειρά μετασεισμών, ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε παγκοσμίως από τις Η.Π.Α. Γεωλογική Υπηρεσία μετά από σεισμό στον απομακρυσμένο Νότιο Ατλαντικό τον Αύγουστο του 2021. Ήταν ο πιο θανατηφόρος σεισμός στην Τουρκία από έναν σεισμό παρόμοιου μεγέθους το 1999 που σκότωσε περισσότερους από 17.000.

Δυσκολία πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Στη Συρία, οι επιπτώσεις του σεισμού επιδείνωσαν την ήδη κρίσιμη κατάσταση στην οποία ήταν οι πληγείσες περιοχές εξαιτίας του σχεδόν 12ετούς πλέον πολέμου.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι οι ελλείψεις καυσίμων και ο σκληρός χειμώνας δημιουργούν εμπόδια στην προσπάθεια ανταπόκρισης. «Οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, οι δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για αποστολή ανθρωπιστής βοήθειας έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στο πώς να φτάσουμε σε αυτούς ανθρώπους… αλλά εργαζόμαστε σκληρά», είπε μόνιμος συντονιστής Ελ Μοσταφά Βενλαμλίχ είπε στο Reuters σε συνέντευξή του μέσω βίντεο από τη Δαμασκό.