Εκφράζοντας αισιοδοξία για έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την αντιπροσωπεία των δανειστών, η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά δρομολογεί σειρά νέα μέτρα: λουκέτα στις αμυντικές βιομηχανίες, απολύσεις και μετακινήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, μειώσεις αποδοχών για όσους εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο, περαιτέρω κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση αστικών εισιτηρίων, τιμολογίου ΔΕΗ, τελών κυκλοφορίας…

Όλα αυτά, έχοντας δημιουργήσει το προηγούμενο του μαύρου στην ΕΡΤ και της άγριας καταστολής του δημοκρατικού αγώνα των εργαζομένων και των δυνάμεων που τους υποστήριξαν. Μέχρι το συμβολικό «δέσιμο» της κοινωνίας, με τις χειροπέδες στο Ραδιομέγαρο. 

 

Συντάξεις στο στόχαστρο
 

Στο στόχαστρο, μετά τη δημόσια ενημέρωση, μπαίνουν αμυντικές βιομηχανίες, καθώς και Ασφαλιστικό: συντάξεις και εφάπαξ. Εντωμεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς η τρόικα ζητεί την επαναφορά του από 1η Ιανουαρίου 2014 στο 23% από 13%.
 
Παράλληλα, δρομολογούνται χιλιάδες απολύσεις. Περίπου 4.000 εργαζόμενοι πρόκειται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, να χάσουν τις δουλειές τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και άλλοι 11.000 εντός του 2014. Σε αυτούς αρνούνται να προσμετρήσουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που απολύθηκαν αρχικά αλλά προσλήφθηκαν ξανά. 

 

Ημερολόγιο απολύσεων
 

Η τρόικα μάλιστα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός ιδιότυπου ημερολογίου απολύσεων, με μηνιαία παρακολούθησή τους, καθώς και της κινητικότητας, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, ενώ έχει ζητήσει τριμηνιαία πλάνα των 11.000 απολύσεων του 2014.
 
Στη επόμενη συνάντηση, οι ελεγκτές θα περιμένουν τη λίστα με τις 12.500 διαθεσιμότητες υπαλλήλων που έπρεπε να ήταν έτοιμη από το Σεπτέμβριο, καθώς και την προεργασία για την κατάρτιση της λίστας των επιπλέον 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013.

 

Πλειστηριασμοί …χωρίς βιασύνη


Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, δρομολογείται η συγκρότηση τεχνικών κλιμακίων, ώστε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρχει πρόταση για κάλυψη του νομοθετικού κενού, όπως ειπώθηκε. 
 
Δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη άλλωστε, μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα αρχίσει η προετοιμασία της ατζέντας του Εurogroup και θα ανακοινωθεί η νέα συμφωνία των δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους με χρονικό ορίζοντα την άνοιξη του 2014.