Σε έντονο τόνο κινήθηκαν οι ομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νόμου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διά χειρός Λιβάνιου, ακολουθώντας πιστά τα βήματα που χάραξε το προσχέδιο του Στέλιου Πέτσα.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποχωρήσει από την συζήτηση, ενώ επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου στήριξαν οι βουλευτές της κυβέρνησης και του ΚΙΝΑΛ.
Επί της αρχής, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών» ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.
Σημειώνεται ότι ευρύτερη πλειοψηφία απέσπασε το άρθρο 10, με το οποίο προβλέπεται ότι πρέπει να αυξάνεται σταδιακά η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων που παρέχονται στη χώρα μας, αλλά και το άρθρο 18 με το οποίο επιδιώκεται η διασφάλιση της απρόσκοπτης, ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης του ελληνικού κοινού στην τηλεοπτική μετάδοση εκδηλώσεων, ιδίως πολιτιστικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτικών, που έχουν χαρακτηριστεί ως μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία ή άλλα κράτη μέλη.
Τα συγκεκριμένα δυο υπερψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που είχε αποχωρήσει.
«Εμείς δεν κρίνουμε ότι έχει κανένα μα κανένα νόημα να παραμείνουμε σε αυτή τη διαδικασία στη Βουλή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σας καταγγέλλουμε κ. Λιβάνιε, και κυρίως τον κ. Μητσοτάκη που τα ενορχηστρώνει όλα αυτά, και θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία ψήφισης», είπε, προαναγγέλλοντας ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής θα εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Τσίπρας: Βολεύετε συνεχώς ανθρώπους, έχετε κάνει ένα κράτος – σαράβαλο, αποχωρούμε
Το άρθρο 8
Παρά τις έντονες αντιδράσεις, το πλήθος προβληματικών διατάξεων και το συνεχιζόμενο αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου να αποσυρθεί ολοκληρωτικά το άρθρο 8 που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, η κυβέρνηση προχώρησε μόνο στην μερική τροποποίηση του.
Το νομοσχέδιο που προ δύο μηνών έφερε και μάζεψε άρον – άρον ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος και «αρμόδιος» για τη διαχείριση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, Στέλιος Πέτσας, κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή, αυτή τη φορά με την υπογραφή του νέου ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, Θοδωρή Λιβάνιου.
Παρούσες και σε αυτή την έκδοση του νομοσχεδίου οι κραυγαλέες εξυπηρετήσεις στο μηντιακό σύστημα, με εξευτελιστικές εκπτώσεις των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, προκλητικές αυξήσεις μισθών σε ημέτερους της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου, καθώς και επιπλέον δώρα σε μπαταχτσήδες εκδότες με κρατικό χρήμα.
Το κύμα αντιδράσεων των προηγούμενων ημερών από τον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο έφερε τροποποίηση του άρθρου 8, με την κυβέρνηση να υπόσχεται να αποσυνδέσει τη διάταξη με τον τρομονόμο, όμως ακόμα και μετά την αλλαγή, η δικαιοδοσία στους παρόχους να κόψουν κάποιο καλλιτεχνικό έργο παραμένει εξόχως προβληματική.
Τροποποίηση στο «Άρθρο 8» υπόσχεται η κυβέρνηση, βγάζοντας τη σύνδεση με τον τρομονόμο
Τα δώρα στους καναλάρχες
Εκτός των παραπάνω, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κραυγαλέα «έκπτωση» του αντιτίμου για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς από 3,5 εκατ. ευρώ, δίνεται η δυνατότητα στα τηλεοπτικά κανάλια να δώσουν μόνο 50.000 ευρώ. Ακόμα, παρά την προ μηνών οπισθωχώρηση Πέτσα, το νομοσχέδιο προβλέπει μεν 400 εργαζόμενους, περιλαμβάνοντας ωστόσο στο σύνολο αυτό εργαζόμενους «συνδεδεμένων επιχειρήσεων», όπως εταιρείες παραγωγής ή παροχής υπηρεσιών προς τα κανάλια, σε ποσοστό που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15% του συνόλου του προσωπικού. Αυτό σημαίνει πως η υποχρέωση αφορά τελικά την διατήρηση 340 εργαζόμενων.
Ψηφίζουν το νομοσχέδιο Λιβάνιου για τα ΜΜΕ παρά τις αντιδράσεις
Στο άλλο πεδίο που καίει τους καναλάρχες, αυτό των δόσεων των 3,5 εκατ. ευρώ των τηλεοπτικών αδειών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Θ. Λιβάνιος, ακολουθεί την πεπατημένη του προκατόχου του, προβλέποντας την «έκπτωση» του ποσού έως και κατά 98%. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «προκειμένου να δοθούν επενδυτικά κίνητρα στον οικείο κλάδο, η οφειλόμενη δόση ποσού τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (3.500.000) ευρώ για το έτος 2020 απομειώνεται κατά το ύψος των επενδύσεων σε πρόγραμμα, τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές που διενεργεί ο υπερθεματιστής εντός του ημερολογιακού έτους 2020».
Το παραπάνω σημαίνει πως τα κανάλια θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ως δόση του 2020 για την τηλεοπτική άδεια που κατέχουν ποσό αντίστοιχο με τις δαπάνες που θα διαθέσουν για «επενδύσεις» στο κανάλι. Παράλληλα, για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς δίνεται το ελεύθερο να μετατραπεί ένας σταθμός από ειδησιογραφικός σε μουσικός ή ειδησιογραφικός, αφού «επιτρέπεται στους εποπτευόμενους από το Ε.Σ.Ρ. λειτουργούντες ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να αλλάξουν, για μία μόνο φορά, τη φυσιογνωμία του προγράμματός τους, μέχρι την έκδοση της σχετικής προκήρυξης για χορήγηση των αδειών λειτουργίας».
Μία ακόμα προκλητική διάταξη του νομοσχεδίου Πέτσα που είναι παρούσα και σε αυτό του Θ. Λιβάνιου, αφορά την άρση του πλαφόν για την μισθοδοσία των διευθυντικών στελεχών των κρατικών μέσων ενημέρωσης, αφού και πάλι, οι αποδοχές του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ και του επικεφαλής του Αθηναϊκού Πρακτορείου απελευθερώνονται. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχα, το νομοσχέδιο Πέτσα ρύθμιζε «μισθολογικά θέματα για τον διευθύνοντα σύμβουλο, διευθυντικά και ειδικά στελέχη της ΕΡΤ, καθώς και τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσαρμόζοντάς τα στις συνθήκες της σύγχρονης αγοράς», εξαιρώντας τους από το ενιαίο μισθολόγιο, και θέτοντας ως ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου! Στην ίδια λογική, και οι προβλέψεις για τις αποδοχές των μελών του ΕΣΡ, αφού προβλέπεται πως «το ΕΣΡ με απόφαση του, ορίζει το ύψος των πρόσθετων αμοιβών των πάσης φύσεως επιτροπών και ομάδων εργασίας που συγκροτεί».
Ωστόσο, οι εξυπηρετήσεις του Θ. Λιβάνιου σε εκδοτικά συμφέροντα δεν σταματούν εκεί, αφού το νομοσχέδιο απαντά και σε ένα ακόμα ημιτελές έργο που άφησε πίσω του ο Στ. Πέτσας, και συγκεκριμένα, το περιβόητο πλέον «πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου», το οποίο η κυβέρνηση και πάλι είχε πάρει πίσω ασμένως, όταν ο Στ. Πέτσας προέβλεπε ακόμα και την ενίσχυση εφημερίδων όπως το Μακελειό. Σήμερα, ο Θ. Λιβάνιος φέρνει ρύθμιση μέσω του νομοσχεδίου, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση του Τύπου, μέσω της χρηματοδότησης για την εξόφληση οφειλόμενων εισφορών των εφημερίδων προς τον ΕΔΟΕΑΠ και συγκεκριμένα του 2% επί του τζίρου, καλύπτοντας τα χρέη εκδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν οφειλές εργοδοτικών εισφορών προς ΕΔΟΕΑΠ, με έως και 72 δόσεις.
Μία ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση, αφορά τις μελλοντικές άδειες συνδρομητικών υπηρεσιών μέσω επίγειου σήματος, ευνοώντας και πάλι τους καναλάρχες. Συγκεκριμένα, όσοι ήδη κατέχουν μία από τις έξι τηλεοπτικές άδειες θα προηγηθούν κατά τη χορήγηση από το ΕΣΡ άδειας παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών.
«Δώρο στη μιντιακή διαπλοκή» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ
«Δώρο στην μιντιακή διαπλοκή» χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα ΜΜΕ η ΠΟΣΠΕΡΤ, καθώς με μια επιθετική ανακοίνωση η ΠΟΣΠΕΡΤ αντιτάσσεται στο εν λόγω νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας το δικαίωμα του λαού να ενημερώνεται από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
«Δώρο στη μιντιακή διαπλοκή» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ