«Συμπτωματικά» μετά από λίγες ημέρες, ήρθε το ΣτΕ και δημοσιεύει πλήθος αποφάσεών του, που δικαιώνουν την εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Οι προσφυγές αυτές έχουν γίνει σε βάθος χρόνων και κάποιες προσφάτως, ωστόσο όλως παραδόξως δόθηκαν στη δημοσιότητα ταυτόχρονα.
Με την 217/2016 απόφασή του το ΣτΕ ακυρώνει την απόφαση του υπουργείου με την οποία ανακλήθηκαν οι εγκρίσεις των τεχνικών αδειών της Ελληνικός Χρυσός. Το ΣτΕ δεν εξέτασε επί της ουσίας το ζήτημα της εκπλήρωσης ή μη του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τη σχετική κρίση του Ε’ Τμήματος, με την οποία είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση, με το σκεπτικό πως η προηγούμενη απόφαση του Ε’ τμήματος παράγει δεδικασμένο.
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία .Η άποψη της μειοψηφίας έκρινε ότι η προηγούμενη απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ δεν παράγει δεδικασμένο.
Είναι όμως σκόπιμο να παρατηρηθεί, επειδή αποσιωπάται, ότι η πρόβλεψη για την εκτέλεση «προγράμματος δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου», ώστε να αποδειχθεί ο ισχυρισμός της εταιρίας ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης είναι ασφαλής και εφαρμόσιμη, τέθηκε το 2012 και δεν αποτελεί αυθαίρετο εύρημα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.
Ωστόσο μας προβληματίζει το πώς το ΣτΕ ερμηνεύει «το επί τόπου δοκιμές» που δεν έγιναν αλλά έγιναν στο εξωτερικό και ότι ούτε επί τόπου δείγματα παρήχθησαν, αλλά οι δοκιμές έγιναν με δείγματα από άλλη χώρα που έχουν αποδεδειγμένως(!) παρόμοια ορυκτολογική και χημική σύσταση με τα τοπικά, όταν η μέθοδος που επικαλείται η εταιρία θεωρείται βασική προϋπόθεση του επενδυτικού σχεδίου και επηρεάζει το συνολικό σχεδιασμό.
Όταν η εταιρία βάζει σε κεντρική θέση το ζήτημα της αδειοδότησης με πιεστικό έως και εκβιαστικό τρόπο, για μία ακόμα φορά έρχεται το ΣτΕ να καλύψει το δόγμα «Με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος». Σε μια περίοδο που και η κυβέρνηση δεν στηρίζει με το ίδιο πάθος το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη, όπως το στήριζε ένα χρόνο ακριβώς πριν. Για να μην ξεχνάμε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα «ε, αφήστε, ήμασταν με τη μία πλευρά, ως κυβέρνηση όμως έχεις την ευθύνη να μην οδηγήσεις 5.000 εργαζόμενους στην ανεργία , αλλά να βρεις μία λύση».
Η περίφημη απόφαση του ΣτΕ είναι λανθασμένη στο πιο βασικό της σημείο, δηλαδή σε ότι αφορά την κύρια μέθοδο επεξεργασίας που θεωρείται βασική συνιστώσα του επενδυτικού σχεδίου και επηρεάζει το συνολικό σχεδιασμό. Το κίνημα όμως, όπως και πριν έτσι και τώρα θα απαντήσει δυναμικά στη νομιμοποίηση που απαιτεί και επιβάλλει η Ελληνικός Χρυσός και στη νομιμότητα που επικαλείται στην πλέον παράνομη, καταχρηστική και περιβαλλοντικά καταστροφική για την περιοχή δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός.
*Ο Γιώργος Κυρίτσης είναι δικηγόρος
Πηγή: Εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς