Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το γηροκομείο στην Κρήτη, έπειτα από τους θανάτους των ηλικιωμένων. Για την υπόθεση ερευνώνται πλέον 73 θάνατοι, όπως ανέφερε η δημοσιογράφος Ευτυχία Πενταράκη, στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN.

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος σημείωσε πως πρόκειται για 64 θανάτους για το 2020 και 9 για το 2021. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ μίλησε μια μάρτυρας, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν στο συγκεκριμένο γηροκομείο. «Έδεναν τους ηλικιωμένους για να μην περπατούν», ανέφερε αρχικά.

«Ούτε ζώο δεν δένεις έτσι. Τα καροτσάκια που έχουν τα χερούλια από πίσω, τα έβαζαν πάνω στις μπάρες, στα κάγκελα, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να θέλουν να φύγουν γιατί ήταν ακινητοποιημένα και τα καρότσια. Ήταν σαν εργοστάσιο χρημάτων. Οι άνθρωποι ήταν νούμερα. Τους έβαζαν εντομοκτόνα για να καθαρίζουν οι ψείρες. Ενώ κοκκίνιζε το κεφάλι και καιγόντουσαν οι άνθρωποι, τους λούζαμε μετά, πολλές φορές αναγκαζόντουσαν και τους κόβαμε γουλί τα μαλλιά», τόνισε η μάρτυρας. «Το φαγητό ήταν άθλιο, ούτε λάδι είχε μέσα, οι άνθρωποι ζητούσαν πολλές φορές αλάτι, λίγο λεμόνι. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους, τους πατούσαν την σύριγγα για να φάνε και μετά αμέσως νερό. Έπαθα σοκ να βλέπω συναδέλφους να τους εκπαιδεύουν σε δράκους!», κατέληξε.

Υπενθυμίζουμε πως εισαγγελική έρευνα είχε διαταχθεί για τον οίκο ευγηρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών η ανθρωποκτονία με δόλο, δια παράλειψης και κατά συρροή. Η υπόθεση διερευνάται μετά από υποψίες για ψευδείς ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και δεκάδες καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας οι αρχές ήδη προχώρησαν σε εκταφή της σορού μιας ηλικιωμένης, με τα ευρήματα να αποδεικνύουν σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο θάνατός δεν προήλθε από τα αίτια που αναγράφονται στην αντίστοιχη ληξιαρχική πράξη θανάτου.