Όπως μεταδίδει το Middle East Monitor, η επίθεση έλαβε χώρα στο χωριό Αμπαρέισο που βρίσκεται στα περίχωρα της αρχαίας παράκτιας πόλης Μπαράγουε της Σομαλίας, 206 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι ασφαλείας επιβεβαίωσαν την επίθεση και τις απώλειες στο πρακτορείο Anadolu.

«Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν στην επίθεση, αλλά ένας τραυματίστηκε ελαφρά», είπε ένας αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Η τρομοκρατική οργάνωση αλ-Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι σκότωσε επτά στρατιώτες.

Η επίθεση έγινε ενώ η Σομαλία αντιμετωπίζει ανησυχητικές ελλείψεις νερού και επισιτιστική ανασφάλεια που απειλεί τις ζωές 6,9 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ξηρασία έχει επηρεάσει το 90 τοις εκατό της γης της χώρας και 66 περιοχές σε όλη την επικράτεια.

Ο Abdirahman Abdishakur Warsame, ο πρόσφατα διορισμένος Ειδικός Απεσταλμένος για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις από τον Πρόεδρο Hassan Sheikh Mohamud, δήλωσε ότι υπάρχει φόβος ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν μπορεί να φτάσει τα 8 εκατομμύρια, το ήμισυ δηλαδή του πληθυσμού της Σομαλίας.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού και επισιτιστική ανασφάλεια εκτιμάται ότι έφτασε τα 6,9 εκατομμύρια και ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 8 εκατομμύρια τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ και οι διεθνείς ανθρωπιστικές υπηρεσίες υπολόγισαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σομαλία θα φτάσει τα 7,7 εκατομμύρια.