H αύξηση των χρεών σε σχέση με το 2018 ανέρχεται στα 29,8 εκατ., ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία των δανειακών υποχρεώσεων είναι διαρκώς ανοδική, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έχει προκαλέσει πολλές φορές έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες και κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πολλές φορές υποστηρίξει ότι «βάλαμε σε τάξη τα οικονομικά μας» από την στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος, ενώ από το 2016 είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για την «οικονομική εξυγίανση της ΝΔ». Τέτοιο σχέδιο δεν φαίνεται να εφαρμόζεται, καθώς τα χρέη του κυβερνόντος κόμματος σε τράπεζες ανεβαίνουν κάθε χρόνο. Ο γραφίστας Jo Di παρουσιάζει την πορεία στο παρακάτω διάγραμμα:
Τα στοιχεία για το 2019 προκύπτουν από τον επίσημο ισολογισμό της ΝΔ. Σε αυτόν, η ΝΔ παρουσιάζει ζημία 30 εκατ. ευρώ για το 2019, ενώ το 2018 είχε ζημία 25 εκατ., ενώ φαίνεται να χρωστάει επίσης πάνω από 11 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, ποσό σχεδόν ίδιο με το 2018, αλλά και 93 χιλιάδες ευρώ σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (έναντι 125 χιλιάδων το 2018). Αν ανατρέξουμε πιο πίσω, στον ισολογισμό του 2018, τα στοιχεία δείχνουν επίσης μια πολύ αρνητική εικόνα.
Δείτε τον ισολογισμό του 2019, από την επίσημη σελίδα του κόμματος.
Kι όλα αυτά, την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία, τα περασμένα έτη, χρησιμοποιεί παράνομα το μέρος της εκλογικής χρηματοδότησης που προορίζεται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, ώστε να ξεχρεώνει μέρος των δανείων της. Από το 2015 μέχρι το 2017, η ΝΔ έδωσε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ για δάνεια αντί για τον σκοπό που προορίζεται η χρηματοδότηση. To πρόβλημα όμως είναι ότι το να πληρώνει η ΝΔ τα χρέη της με αυτόν τον τρόπο αυτό είναι παράνομο. Σύμφωνα με το νόμο, (αρθρ.1 παρ.5) το ποσό που λαμβάνουν τα κόμματα για «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς» θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τέτοιους και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση να τα επιστρέφουν.
Πάνω από 1,2 εκατομμύρια έδωσε η ΝΔ για να ξεχρεώσει δάνεια, αντί για ερευνητικούς σκοπούς
Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες για το έτος 2019 των πολιτικών προσώπων (χρήση 2018), με τα στελέχη της κυβέρνησης να έχουν συνολικές δναεικές υποχρεώσεις ύψους σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. «Πρωταθλητής» στα δάνεια αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ χρέη σε τράπεζες και άλλα «θολά» σημεία.