Κατόπιν μεσολάβησης του Νότιου Σουδάν, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», και οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, δεσμεύτηκαν να τηρήσουν εκεχειρία 24 ωρών, για να απομακρυνθούν άμαχοι από τις πιο επικίνδυνες περιοχές.Όμως τη συμφωνημένη ώρα, εκρήξεις, στήλες καπνού, η οσμή του καμένου μπαρουτιού και ριπές όπλων έδιναν κι έπαιρναν. «Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη κατευνασμού στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές», ανέφερε ο ΟΗΕ το βράδυ. Στρατός και ΔΤΥ έσπευσαν να αλληλοκατηγορηθούν για την «παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός».

Οι εκκλήσεις της G7, του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και άλλων να τερματιστεί η σύγκρουση πέφτουν στο κενό. Πολλοί κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρισμό, ούτε τρεχούμενο νερό, και βλέπουν τα στοκ των τροφίμων τους, αν είχαν, να εξανεμίζονται. Την τέταρτη ημέρα των μαχών, στα ελάχιστα μπακάλικα που απέμεναν ανοιχτά οι καταστηματάρχες παραδέχονταν πως δεν θα αντέξουν πολύ ακόμα, ελλείψει εφοδιασμού. Οι κάτοικοι αρχίζουν να φεύγουν προς την επαρχία, προς νότο, όπου δεν γίνονται μάχες.

Η Γερμανία ετοιμάζεται για επιχειρήσεις απομάκρυνσης

Εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών, η διοίκηση της Μπούντεσβερ –των ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων της Γερμανίας– ετοιμάζεται να υποστηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών αν απαιτηθεί επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων της χώρας από τη σουδανική επικράτεια.

Εκπρόσωπος της διοίκησης επιχειρήσεων εξήγησε χθες στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η Μπούντεσβερ διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για τέτοια σενάρια, που διατηρεί «μόνιμα σε επιφυλακή» για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιχειρήσει.

Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής πρόληψης κρίσεων, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν μέσα για την εσπευσμένη απομάκρυνση πολιτών από ξένα κράτη και επίσης συνεισφέρουν μέλη σε ομάδες υποστήριξης, που συμβουλεύουν πρεσβείες στη διαχείριση κρίσεων.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ ανέφερε προχθές Δευτέρα πως «χαμηλός τριψήφιος αριθμός» Γερμανών ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθεί εσπευσμένα.

Αδιαφορία από τις ΗΠΑ

Στον αντίποδα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταρτίζει «αυτή τη στιγμή» σχεδιασμούς για τη διεξαγωγή επιχείρησης εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών των ΗΠΑ από το Σουδάν.

Η Ζαν-Πιερ σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών πως οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Σουδάν θα πρέπει να κάνουν δικές τους διευθετήσεις για «να μείνουν ασφαλείς».

Δένδιας: Ψάχνουμε παράθυρο ευκαιρίας

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με τους Έλληνες εγκλωβισμένους σημειώνοντας ότι «η χώρα μας αναζητεί μια ανακωχή προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στο Χαρτούμ».

Μιλώντας στον Alpha ο Νίκος Δένδιας σκιαγράφησε την κατάσταση στο Σουδάν ως εξαιρετικά δύσκολη.  «Δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία. Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά». Ανέφερε πως υπάρχουν δύο Έλληνες τραυματίες στο νοσοκομείο, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν και είναι με παυσίπονα.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Από τον Έλληνα πρέσβη, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς. Σημείωσε πως ο Έλληνας πρέσβης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα. Όσον αφορά την επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν. Επίσης, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανάγκη άμεσης ανακωχής, η τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή και με τη Γαλλία, που έχει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στο Σουδάν.