Ως «παράνομη και παρακμιακή κατάσταση» χαρακτήρισε την ανακατάληψη της Rosa Nera και την απόδοση της 5ης Μεραρχίας ξανά στον κόσμο των Χανίων ο βουλευτής Χανίων και πρώην υφυπουργός παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης κάνοντας λόγο για «μεγάλο δίλημμα για τα Χανιά» και «σύγκρουση δύο κόσμων». Με ανάρτησή του στο facebook ο βουλευτής υποστήριξε πως «η ανακατάληψη των κτηρίων, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στον λόφο Καστέλι, μετά την απόφαση της Αστυνομίας να απομακρύνει τις δυνάμεις της από το σημείο, αποτελεί, ουσιαστικά, επιστροφή σε μία παράνομη και παρακμιακή κατάσταση, σε βάρος τόσο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της πόλης μας, όσο και γενικότερα των Χανίων», καθιστώντας σαφή την αναστάτωση που έχει επιφέρει εντός της κυβέρνησης η επιστροφή του λόφου Καστέλι στον κόσμο του από το πρωί του Σαββάτου, που έθεσε φραγμό στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του χώρου.

«Μετά από μία περίοδο δεκαέξι ετών παγερής και φοβικής σιωπής και έπειτα από τους τελευταίους εννέα μήνες ανέξοδης, υποκριτικής και εκ του ασφαλούς “φλυαρίας”, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ξεκάθαρο ότι το δίλημμα δεν είναι “ξενοδοχείο ή κατάληψη”, ούτε “ξενοδοχείο ή δημόσιος χώρος”» ισχυρίστηκε στη συνέχεια ο Β. Διγαλάκης, υποστηρίζοντας ότι «το μεγάλο δίλημμα για τα Χανιά είναι αν σε αυτή τη “σύγκρουση” δύο “κόσμων”».

Τους δύο αυτούς κόσμους διαχώρισε κατά την κρίση του στη συνέχεια μιλώντας για «δυνάμεις της στασιμότητας, της ιδεοληψίας, του λαϊκισμού, της υποκρισίας και των μικροπολιτικών συμφερόντων, οι οποίες ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για το αναπτυξιακό υστέρημα του τόπου μας» από τη μία πλευρά και αντιπαραθέτοντας τις «δυνάμεις εκείνες που προτάσσουν, αποδεχόμενες και το όποιο πολιτικό κόστος, την κοινή λογική, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου. Με γνώση, τόλμη και σθεναρές συγκρούσεις, όταν οι συνθήκες και το κοινό καλό το απαιτούν».

Κάλεσε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία να παραμείνει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, για την εκπλήρωση των οποίων έχουν εκκενωθεί από τον Ιούλιο του 2019 εκατοντάδες καταλήψεις, με την εκκένωση να συνοδεύεται πολλές φορές από αδικαιολόγητη βαναυσότητα. «Οφείλουμε να είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση των παράνομων καταλήψεων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, τον σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και τη σταθερή προσήλωση σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με το βλέμμα στο αύριο και όχι στο χθες» κατέληξε ο βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας, με ανάρτησή της στο facebook η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «απαράδεκτη ανακατάληψη», επιχείρημα το οποίο επέλεξε να τεκμηριώσει με αναφορές σε «κράτος δικαίου» όπου «η κατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε συλλογικότητες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και «υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει την δημόσια περιουσία που είναι περιουσία του ελληνικού λαού».

«Το κάλεσμα της Ντόρας για ανακατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε δυνάμεις της καταστολής, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και χαφιέδων προς χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων κάποιων λίγων λαμόγιων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα άνθρωπο, θεσμό, σωματείο και συλλογικότητα που επικαλείται την κοινωνική δικαιοσύνη» ήταν η άμεση απάντηση της Ομάδας Επικοινωνίας Αλληλεγγύης στη Rosa Nera, που υπενθύμισε ότι «τα κοινωνικά κινήματα έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τον δημόσιο χώρο, τις εργατικές κατακτήσεις, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων: να προστατεύσουν τις ζωές τους και τις κατακτήσεις αγώνων που απειλούνται από την ακροδεξιά κυβέρνηση των καθαρμάτων».

Η Ντ. Μπακογιάννη ζητά νέα εκκένωση και η Rosa Nera απαντά: «Τα κοινωνικά κινήματα έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τον δημόσιο χώρο»