Ο δεξιός – και για τρίτη φορά υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού – Γκιγιέρμο Λάσσο αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Ισημερινού, στις χθεσινές εκλογές. Λίγο μετά τις 10μμ τοπική ώρα, και με τις δημοσκοπήσεις κάλπης να έχουν προδιαγράψει το αποτέλεσμα, ο σοσιαλιστής υποψήφιος, Αντρές Αραούζ συνεχάρη για την νίκη του τον Γκιγιέρμο Λάσσο, αναφέροντας παράλληλα ότι «η μέρα αυτή είναι η έναρξη του αγώνα μας για να αναδομήσουμε την λαϊκή ισχύ».
Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων ο Γκιγιέρμο Λάσσο λαμβάνει 52,52% και αναδεικνύεται νικητής, με τον δεύτερο, Αντρές Αραούζ να λαμβάνει 47,48%. Στις νικητήριες δηλώσεις του ο συντηρητικός υποψήφιος, που σε δύο προηγούμενες αναμετρήσεις είχε ηττηθεί από το Ραφαέλ Κορρέα (2013) και τον απερχόμενο Λενίν Μορένο (2017), μίλησε για ψήφο «που καταγράφει την ανάγκη για αλλαγή». Παράλληλα κάλεσε σε ενότητα και κοινό αγώνα για καλύτερες μέρες για όλους.
Εν τω μεταξύ, o αριστερός υποψήφιος και επικεφαλής του κόμματος Ελεύθερο Περού, 51χρονος Πέδρο Καστίγιο, ήρθε πρώτος, με ποσοστό άνω του 18%, και θα μετάσχει στο δεύτερο γύρο για την προεδρία του Περού, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, με περίπου το 70% των ψήφων καταμετρημένο, ο αριστερός υποψήφιος λαμβάνει 18,6%, με δεύτερη την θυγατέρα του πρώην δικτάτορα, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, Κέικο, με 14,5%. Συνολικά κατήλθαν στις εκλογές 18 υποψήφιοι.
Το Περού, που πληρώνει βαρύ φόρο στην πανδημία, βρίσκεται για περισσότερο από ένα χρόνο σε καταστροφική ύφεση και είδε το λαό στους δρόμους ενάντια στη διαφθορά, θα εκλέξει τον Ιούνιο τον πέμπτο του πρόεδρο την τελευταία τριετία, καθώς μετά τη λαϊκή εξέγερση του Νοεμβρίου 2020, τρεις πρόεδροι παραιτήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες.
Ο Πέδρο Καστίγιο, που τα συστημικά δυτικά μέσα χαρακτηρίζουν «ακροαριστερό» είναι δάσκαλος και ήρθε στη δημοσιότητα μετά την μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών στο Περού, το 2017, στην οποία υπήρξε ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του σωματείου. Βασικό κομμάτι της προεκλογικής του ατζέντας αποτελούν η αναθεώρηση του συντάγματος – που ήταν και η λαϊκή απαίτηση τον Νοέμβριο– μέτρα για την προστασία των αγροτών, από οικογένεια των οποίων προέρχεται και ο ίδιος, γι’ αυτό και φορά πάντα το χαρακτηριστικο αγροτικό καπέλο. Έχει κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για στενούς δεσμούς με το Φωτεινό Μονοπάτι, την ιστορική μαοϊκή ένοπλη οργάνωση του Περού.