Η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, με πρωτεύον το ζήτημα της ανεργίας των νέων και δημιουργίας θέσεων εργασίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Επίσης, θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού εξαμήνου αλλά και την κοινωνική διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στην έκθεση του 2012 για την ελληνική οικονομία, το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας αναφέρει ότι από το 2010 και όσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση, στην Ευρώπη των 27, οι άνεργοι νέοι αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 1.073.000 άτομα τον χρόνο. Αντίστοιχα, μειώνεται και η απασχόληση των νέων, ενώ η Γερμανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία, κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι άνεργοι νέοι μειώνονται και αυξάνεται ανάλογα η απασχόληση.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υποστηρίζει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη μείωση της απασχόλησης των νέων θα γίνονται αισθητές για δεκαετίες. Μάλιστα, εκτιμά ότι παγκοσμίως ο αριθμός των ανέργων μπορεί να φθάσει στα 208.000.000 έως το 2015, ενώ περισσότεροι από 73.000.000 νέοι θα βρεθούν εκτός της αγοράς εργασίας κατά το 2013.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η παρατεταμένη ανεργία και οι διάφορες μορφές της εκ περιτροπής απασχόλησης οδηγούν σε αυξανόμενη απογοήτευση των νέων στις προηγμένες χώρες, και καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής «να συνεργαστούν με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχητικής κατάστασης».