Την περασμένη Τετάρτη, η είδηση πως ανώτατος αξιωματούχος Υγείας της ισπανικής περιφέρειας της Μούρθια στην Ισπανία εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό χωρίς να ανήκει στις ομάδες προτεραιότητας που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, έφερε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την παραίτηση του ίδιου του αξιωματούχου.

Δύο ημέρες αργότερα, για τον ίδιο λόγο, αναγκάζεται σε παραίτηση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ο πτέραρχος Μιγκέλ Άνχελ Βιγιαρόγια υπέβαλε την παραίτησή του, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση πως ο ίδιος εμβολιάστηκε, δίχως να ανήκει σε ομάδα προτεραιότητας, αφού η ηλικία του είναι 63 ετών. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από την υπουργό Άμυνας, Μαργκρίτα Ρόμπλες.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού απολύθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς από εσωτερική έρευνα που διενήργησε διαπιστώθηκε ότι είχε εμβολιαστεί χωρίς να ανήκει στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα. Μάλιστα, η έκθεση φέρεται πως διαπίστωσε πως έχουν εμβολιαστεί και άλλα μέλη του Γενικού Επιτελείου, παραβιάζοντας τον προγραμματισμό.

Σημειώνεται πως η Ισπανία έχει επιλέξει να εμβολιάσει αρχικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, ακριβώς όπως και η Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στον ισπανικό τύπο, η Ισπανία επέλεξε να μην εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και «συμβολικά» κυβερνητικά στελέχη, ενώ σε περιπτώσεις δημάρχων που έλαβαν προνομιακά την πρώτη δόση του εμβολίου, οι αντιδράσεις φέρονται να προκάλεσαν παραιτήσεις.

Στην περίπτωση της χώρας μας, ωστόσο, δεν υπήρξε κανένας που να αναλαμβάνει την ευθύνη, παρά μόνο μία «οργισμένη» απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να σταματήσει τους κατά προτεραιότητα «συμβολικούς» εμβολιασμούς κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων, ενώ μέχρι και σήμερα, αρκετές είναι οι καταγγελίες που θέλουν διαφόρους να λαμβάνουν το εμβόλιο δίχως να βρίσκονται στον σχετικό προγραμματισμό.

Θέμα στο Politico οι εμβολιασμοί δεκάδων αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης πριν από τους γιατρούς