Η συζήτηση που ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να το καταψηφίζουν, αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής εστιάζουν την κριτική τους στο ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων, με την Κουμουνδούρου να υπογραμμίζει ότι ταυτόχρονα «προβλέπει πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και τους πλούσιους».

«Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο υπουργό» από τον Τσακαλώτο

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο νέος προϋπολογισμός υπονομεύει την ανάπτυξη, ενώ οι πολύδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις δεν αφορούν τα εισοδήματα όσων υπέστησαν τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των προηγούμενων ετών.

Το Μέρα25 σχολιάζει σε εκτενή ανάλυση του ότι «επαναλαμβάνεται η γνώριμη συνταγή της συγκράτησης των δαπανών και της καθήλωσης των δημοσίων επενδύσεων. Αν εξαιρέσουμε τις φοροελαφρύνσεις 1,2 δισ., άνισα κατανεμημένες υπέρ του επιχειρηματικού τομέα που θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος τους, τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού κινούνται στην πεπατημένη της λιτότητας».« Μειώσεις κατά 64 εκατομμύρια ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020 για την Παιδεία σε σχέση με το 2019, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προϋπολογισμό που καταρτίζεται… εκτός μνημονίου», όπως επισημαίνεται.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάπτυξη και μείωση ανεργίας στον προϋπολογισμό του 2020

«Ο προϋπολογισμός του 2020 του υπουργείου Οικονομικών μειώνει κατά επιπλέον 37 εκατομμύρια τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων σε σύγκριση με το 2019», αναφέρει ακόμα. Αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάπτυξη και μείωση ανεργίας στον προϋπολογισμό του 2020 Ρυθμό ανάπτυξης 2,8% (έναντι του 2,3% που προβλέπει η Κομισιόν) και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% το 2020 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις για την επόμενη χρονιά υπερκαλύπτοντας τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και θέτοντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ισχυρότερης ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, το κείμενο προβλέπει περαιτέρω πτώση της ανεργίας, στο 15,6% το επόμενο έτος από 17,4% φέτος. Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί το 2019 στο 2% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,7%.

Ψαλίδι στα κοινωνικά επιδόματα για το 2020

Στο πεδίο της πρόνοιας, ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2020 μείωση δαπανών για τις παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τα οικογενειακά επιδόματα, τα Επιδόματα ΑμΕΑ καθώς και το Στεγαστικό επίδομα (επίδομα ενοικίου), καθώς σχεδιάζονται αλλαγές, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση όλων των δικαιούχων με παιδί να αναγράφουν τη διεύθυνση του σχολείου, αλλά και την αύξηση των απαιτούμενων ετών νόμιμης παραμονής στη χώρα από τα 5 στα 10 έτη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η παράμετρος με τα έτη διαμονής στην χώρα στοχεύει στη μείωση των μεταναστών που θα δικαιούνται το επίδομα και κάπως έτσι μπορεί να αιτιολογηθεί η προβλεπόμενη, κατά 52 εκατομμύρια ευρώ, μείωση του επιδόματος ενοικίου (από 366 εκατ. ευρώ το 2019 θα μειωθεί στα 314 εκατ. ευρώ το 2020). Το ίδιο ποσό με την πρόβλεψη του 2019 (961 εκατ. ευρώ) εμφανίζεται να έχουν τα οικογενειακά επιδόματα. Η κρατική χρηματοδότηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) προβλέπεται στα 850 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με τα 680 εκατ. ευρώ που τελικά απορροφήθηκαν κατά το τρέχον έτος, κάτω όμως από το 1 δισ. ευρώ που αρχικά είχε αναφερθεί.