Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτή την εβδομάδα η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη σχετική συζήτηση που αρχίζει στις 10.00 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, παρόντων του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Ο νέος συνταγματικός χάρτης θα αποτυπωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με τις ψηφοφορίες που θα γίνουν επί των αναθεωρητέων διατάξεων και που θα επαναληφθούν ένα μήνα αργότερα. Θα έχουν προηγηθεί όλη την εβδομάδα 18-22 Νοεμβρίου πέντε ολοήμερες συνεδριάσεις στις οποίες θα συζητηθούν οι προτάσεις που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης για το Σύνταγμα.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται η αυξημένη πλειοψηφία από 180 βουλευτές όπως προβλέπεται τώρα. Όλα τα κόμματα συμφωνούν στην αλλαγή της συγκεκριμένης ρύθμισης, χωρίς όμως οι θέσεις τους δεν συμπίπτουν με τη μορφή που θα πάρει η σχετική διάταξη.

Η κυβέρνηση ανάβει τις μηχανές για την Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε να προλάβει την εκλογή ΠτΔ

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει να εκλέγεται μετά από ένα κύκλο ψηφοφοριών Πρόεδρος με απόλυτη πλειοψηφία, ενώ εκτιμά ότι η πρότασή της μπορεί να περάσει από τη παρούσα Βουλή με 151 ψήφους επειδή στη προηγούμενη προτείνουσα Βουλή η επίμαχη αναθεωρητέα διάταξη υπερψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της προηγούμενης Βουλής κρίθηκε αναθεωρητέο το άρθρο που συνδέει την προεδρική εκλογή με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εφόσον δεν βρεθούν οι πλειοψηφίες των 200 και 180 ψήφων, με τη ΝΔ μπορεί να το αναθεωρήσει περνώντας την δική της πρόταση. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά ότι «ως γνωστόν η δική μας πρόταση αναφέρεται στη δυνατότητα να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους για να μην γίνονται πρόωρες εκλογές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην πρόταση της ΝΔ, τονίζοντας ότι η βούληση της προηγούμενης Βουλής ήταν τέτοια που δεν επιτρέπει την αναθεώρηση του άρθρου για την εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους και επιμένει ότι για να περάσει η πρόταση πρέπει να συγκεντρώσει άνω των 180 ψήφων.

Οι αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση