Ωστόσο η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη καθώς πέρα από τα επιμέρους «αγκάθια» θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και για το πως θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 (υπολογίζεται σε 13-14 δισ. ευρώ μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες από τις ιδιωτικοποιήσεις) έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπορεί να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη στείλει προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στα «αρχηγεία» της τρόικας σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη και ότι σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνονται τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οσον αφορά στό δημοσιονομικό κενό, τα βασικό «αγκάθι» των επερχόμενων διαβουλεύσεων, η τρόικα ζητεί μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ καθώς υπολογίζει μεταξύ άλλων απώλειες 200 εκατ. ευρώ από τον χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση και περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για το πως θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή ένα  Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με νέα, έστω διαρθρωτικά, μέτρα ενώ η ίδια ανησυχία υπάρχει και για τα πολυνομοσχέδια (omnibus bills) που θα ζητήσει φεύγοντας η τρόικα στο πλαίσιο της εφαρμογής των προαπαιτούμενων της επόμενης δόσης, εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία για την καταβολή των 3,1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Τα «αγκάθια»

» Ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα επιμένει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με το συγκεκριμένο καθεστώς (απαιτείται έγκριση του υπουργού Εργασίας για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως η οποία δεν έχει δοθεί ποτέ) και επιχειρηματολογεί ότι ανάλογο καθεστώς υπάρχει μόνο στην Ολλανδία όπου η έγκριση του Υπουργείου είναι τυπική διαδικασία. 

» Μείωση ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Η απαίτηση αυτή ανοίγει τρύπα 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία το 2014. Η τρόικα δέχεται να γίνει τμηματικά σε τρία χρόνια, η πλευρά Στουρνάρα ζητάει να γίνει σε ακόμη μεγαλύτερο διάστημα για να μην πληγούν τα έσοδα των ταμείων.

» Εμπορικές μισθώσεις. Η τρόικα επιμένει σε κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος που προβλέπει 12ετή χρονική διάρκεια συμβολαίων και πλήρη απελευθέρωση. Ζητάει μονοετή διάρκεια των συμβολαίων και απελευθέρωση των ήδη υφισταμένων συμβάσεων.

» Φόροι υπέρ τρίτων. Η τρόικα απαιτεί να καταργηθούν, διαπιστώνει καθυστέρηση από την κυβέρνηση.

» Στόχος για διαθεσιμότητα και το 2014. Η τρόικα ζητάει να υπάρξει νέο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας το 2014 και να καθοριστεί επακριβώς ο αριθμός των δημοσιών υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε αυτό. Δεν το δέχεται η ελληνική πλευρά.