Ξεκίνησε τη Δευτέρα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση των πρόσφατων συμφωνιών Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με Κάιρο και Ρώμη με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας να αναμένεται την Τετάρτη. Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο Κρατών, που υπογράφηκε αιφνιδιαστικά στις 6 Αυγούστου, και τη συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους, που υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατοχυρώνει δικαίωμα στα νησιά και ακολουθεί το διεθνές δίκαιο.
Άτυπος χάρτης της συμφωνίας. Με μπλε χρώμα, η γραμμή οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου
Τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία με την Ιταλία:
Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο Κρατών, που υπογράφηκε αιφνιδιαστικά στις 6 Αυγούστου, και τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και της Ρώμης για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους, που υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατοχυρώνει δικαίωμα στα νησιά και ακολουθεί το διεθνές δίκαιο.
Σημειώνεται ότι συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές έρχεται την ώρα που η Τουρκία προχωρά σε νέες προκλήσεις προβληματίζοντας περαιτέρω την Αθήνα, καθώς την Κυριακή επέκτεινε μέχρι τις 27 Αυγούστου τη ναυτική οδηγία, την οποία είχε εκδώσει μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία -εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη από την αιγυπτική Βουλή-, για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στις 27 Αυγούστου θα αρχίσει το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ στο οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» θα εξετάζουν το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Ωστόσο, έξι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία φαίνεται να διαφωνούν με την επιλογή αντίμετρων-κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Στο μεταξύ, αναμένεται νέα διπλωματική κίνηση από το Βερολίνο με την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη.