Οπως αναμενόταν η έρευνα κλείνει λόγω παραγραφής, δεδομένου ότι έχουν περάσει 23 έτη από τις κατεγγελλόμενες πράξεις, με ανώτατο όριο παραγραφής την 15ετία.

Αντίστοιχα, λόγω παραγραφής, κλείνει ο φάκελος για δύο ακόμα περιπτώσεις γυναικών στις οποίες φέρεται να έχει αναφερθεί η ολυμπιονίκης κατά την κατάθεσή της στον εισαγγελέα Στεφανάτο και ως εκ τούτου τα εν λόγω πρόσωπα δεν εκλήθησαν να καταθέσουν.

Παρόλα αυτά, η έρευνα δεν στάθηκε παντελώς άκαρπη αφού μέσω της καταγγελίας της Σ. Μπεκατώρου οδήγησε στην υπόθεση της αθλήτριας ιστιοπλοΐας που κατήγγειλε βιασμό της ενόσω ήταν σε ηλικία 11 χρονών από τον τότε προπονητή της ο οποίος βρίσκεται ήδη προσωρινά κρατούμενος.

Η υπόθεση του εν λόγω πρώην προπονητή, που συνελήφθη με ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια μετά την δίωξη που άσκησε ο κ. Στεφανάτος, φαίνεται να αποκτά και νέα διάσταση καθώς ο εισαγγελικός λειτουργός αποστέλλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα Θήβας προκειμένου να ερευνηθούν καταγγελίες του πατέρα της αθλήτριας περί όπλων που κατείχε η οικογένεια του κατηγορούμενου.

«Διαχρονικά στον χώρο της ιστιοπλοΐας υπήρχε μεγάλη ομερτά, υπήρχε συστηματική αποσιώπηση»

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη της πριν λίγες βδομάδες η Σοφία Μπεκατώρου έκανε λόγο για ένα ολόκληρο σύστημα «αποσιώπησης» στην Ομοσπονδία. «Γιατί τώρα» την ρώτησε ο δημοσιογράφος με εκείνη να δίνει μια εκτενή απάντηση:  «Καταλαβαίνεις ότι ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση γιατί το τραύμα που είχα υποστεί ήταν βαθύ αλλά και είχα απωθήσει αυτό το συμβάν τόσο βαθιά μέσα που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα καν να το σκέφτομαι γιατί δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω καθόλου.

Προσπάθησα να αφοσιωθώ περισσότερο στο άθλημα μου και ουσιαστικά εφόσον δεν είχα αντιδράσει άμεσα εκείνη τη χρονική στιγμή συνειδητοποίησα ότι και να έβγαινα να μιλήσω δε θα μπορούσα να το αποδείξω. Οπότε φοβόμουν κατά κάποιον τρόπο τις συνέπειες αυτού του πράγματος. Διότι διαχρονικά μέσα στον χώρο που ασχολήθηκα με την ιστιοπλοΐα συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μεγάλη ομερτά. Υπήρχε ένα σύστημα το οποίο δεν άφηνε κανέναν αθλητή να φωνάξει, δεν μπορούσαμε να εισακουστούμε. Επίσης, όταν διαμαρτυρόμασταν για το οτιδήποτε υπήρχε μια συστηματική αποσιώπηση όλων αυτών των γεγονότων που σημαίνει ότι ποτέ δε θα βρίσκαμε το δίκιο μας.  

Στη συνέχεια όμως, σε πολλές φάσεις, υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Γιατί συνειδητοποιούσα ότι κατά κάποιον τρόπο έλεγα ψέματα στον εαυτό μου. Ότι αυτό θα περάσει. Σε πολλές φάσεις υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας που είχα και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Άκουσα κάποια σχόλια από κάποιον πατέρα ότι αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποπλανεί παιδιά όπου εκεί συνειδητοποίησα, ούσα μητέρα, ότι συνεχίζει να κάνει τα ίδια και ένιωσα ότι είχα ευθύνη να μιλήσω. Επίσης, με αφορμή την αγωγή που έγινε κατά του Νίκου Κακλαμανάκη όλοι οι αθλητές μιλήσαμε στηρίξαμε ο ένας τον άλλον και πήγαμε στην δικαιοσύνη».

«Όταν ένας άνθρωπος έχει αναπτύξει μαζί σου μία σχέση εμπιστοσύνης, όταν βγαίνει αυτός ο άνθρωπος σαν από μηχανής θεός και προσπαθεί και όντως διευκολύνει και λύνει θέματα τότε μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη. Λέγαμε επιτέλους θα έχουμε κάποιον να βοηθήσει. Οι άνθρωποι που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει ήδη μια οικειότητα με το θύμα» πρόσθεσε, λίγο αργότερα.

Για τις καταγγελίες που υπάρχουν και από άλλους αθλητές κατά της ΕΙΟ είπε: «Δεν είμαστε μόνο εμείς. Διαχρονικά ξεκινώντας από τον Νίκο, το έχω αναφέρει εγώ, το έχει αναφέρει ο Μάντης με τον Καγιαλή, το έχει αναφέρει η Βασιλεία Καραχάλιου. Όλοι οι αθλητές οι οποίοι στην πορεία των χρόνων προχώρησαν και διακρίθηκαν είχαν σοβαρά προβλήματα με την Ομοσπονδία. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει τους παράγοντες να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους αθλητές. Η λογική μου λέει ότι ο επίσημος φορέας του κράτους οφείλει να στηρίζει τους αθλητές. Ουτε κάν μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο συνέβαινε αυτό;».

Απάντησε επίσης στο ερώτημα αν της ζήτησε συγγνώμη: «Προσπάθησε να αρνηθεί ότι ήταν βιασμός. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη. Εμένα με ενδιαφέρει να μην κάνει ξανά κακό σε κανέναν. Να αποτρέψω τέτοιου είδους συμπεριφορές», είπε η ολυμπιονίκης.

«Δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα»: Μαρτυρία της χρυσής ολυμπιονίκη Σ.Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική της κακοποίηση