«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να σταματήσω την προκαταρκτική έρευνα» ανέφερε η αντιεισαγγελέας, Έβα – Μαρί Πέρσον, σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τον Guardian.
Από την πλευρά της, η αρχισυντάκτρια του Wikileaks σχολίασε ότι «η Σουηδία σταμάτησε την προκαταρκτική της έρευνα για τον Ασάνζ για τρίτη φορά, αφού την άνοιξε ξανά χωρίς νέα αποδεικτικά στοιχεία ή πληροφορίες. Ας επικεντρωθούμε τώρα στην απειλή που ο Ασάνζ προειδοποιεί επί σειρά ετών: τη δίωξή τους στις ΗΠΑ και την απειλή που αυτή συνιστά για την Ελευθερία του Τύπου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις διαδεδομένες ψευδείς αναφορές, ο Ασάνζ ποτέ δεν κατηγορήθηκε για κάτι σχετικό με τους σουηδικούς ισχυρισμούς. Όλη η υπόθεση εξελίχθηκε στα πλαίσια της «προκαταρκτικής εξέτασης». Η σουηδικές αρχές ανέκριναν τον Ασάνζ δύο φορές, το 2010 και το 2016.
Ο 48χρονος Ασανζ είχε βρει καταφύγιο, από το 2012 μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο. Η σημερινή κυβέρνηση του Ισημερινού τον παρέδωσε στις Βρετανικές Αρχές. Από τότε κρατείται στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης 23 ώρες ημερησίως. Οι κανόνες που ισχύουν για κείνον, είναι οι ίδιοι που ισχύουν για την «αφρόκρεμα» των εγκληματιών – ισλαμιστών τρομοκρατών, καθ΄ έξιν δολοφόνων κα- που κρατούνται στη Βρετανία, στα διπλανά του κελιά. Το Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, που τον κατηγορούν για κατασκοπεία και άλλα 17 αδικήματα, και του επιφυλάσσουν ποινή 175 ετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις, διότι έδωσε στη δημοσιότητα στρατιωτικά και διπλωματικά τους μυστικά, για τις επιχειρήσεις τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Τις συνθήκες κράτησης του Ασάνζ, «συνθήκες καταπίεσης και απομόνωσης», και τα «ψυχολογικά βασανιστήρια στα οποία τον υποβάλλουν», είχε καταγγείλει πρόσφατα και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο Νηλς Μέλζερ, τονίζοντας τους κινδύνους τόσο για την υγεία του όσο και για τη ζωή του. Ο κ. Μέλζερ επισκέφθηκε τον Ασάνζ συνοδευόμενος από δύο γιατρούς, και ήταν αυστηρότατος στις μετέπειτα δηλώσεις του. Μάλιστα τάχθηκε εναντίον κάθε προσπάθειας έκδοσης του Ασανζ στις ΗΠΑ και, όταν απορρίφθηκε η έκθεσή του από τη Βρετανία, επανήλθε με νέα ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Λονδίνου ότι δικαιολογεί τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, «ώστε ο Ασανζ να πληρώσει για τις αποκαλύψεις που έχει κάνει, περί διαφθοράς και εγκλημάτων πολέμου».
«Πρέπει να αντιμετωπίσω την πικρή αλήθεια, ο γιός μου δεν θα βγει ζωντανός από τη φυλακή. Δεν μιλώ σαν πατέρας που ανησυχεί, απλώς αναφέρω τα δεδομένα”, δήλωσε πρόσφατα ο πατέρας του, Τζον Σίπτον, μιλώντας στον Τύπο. “Ο Τζούλιαν είναι πολύ πιθανό να πεθάνει στη φυλακή, μετά από εννιά χρόνια διώξεων, γιατί αποκάλυψε την αλήθεια για εγκλήματα πολέμου».