Η έρευνα που απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αναρτήθηκε την περασμένη Τρίτη στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μία μέρα μετά, την Τετάρτη, η ανάρτηση αυτή εξαφανίστηκε. Ο Στέλιος Κούλογλου στην παρέμβαση του κάλεσε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανοίξει έρευνα για το γεγονός, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει φαινόμενο λογοκρισίας στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, υποθέτω εξαιτίας πιέσεων μιας κυβέρνησης». Ανέφερε σχετικά: «Ζητώ από το Προεδρείο να κάνει μια έρευνα, καθώς χθες είχαμε ένα θλιβερό γεγονός στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχε δημοσιευθεί η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και χθες αυτή η ανάρτηση αφαιρέθηκε. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε λογοκρισίας στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, υποθέτω εξαιτίας πιέσεων κάποιας κυβέρνησης. Σας παρακαλώ να το ερευνήσετε».

Ο Στέλιος Κούλογλου, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του, τους κάλεσε να στηρίξουν το αίτημά του για έρευνα του περιστατικού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη περίπτωση λογοκρισίας», που «τραυματίζει την εικόνα και την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστικός ο σημερινός τίτλος της Euractiv: Το Ευρωκοινοβούλιο μπαίνει στο προβληματικό κλαμπ της ελευθεροτυπίας».

Απάντηση που έδωσε στην Εφ.Συν. η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στο ερώτημα γιατί εξαφάνισαν απ’ την επίσημη ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργάνου την ανακοίνωση για την έκθεση-καταπέλτη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. «Το διαδικτυακό άρθρο σχετικά με την παγκόσμια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου αποσύρθηκε από τον ιστότοπο, καθώς δεν ήταν σύμφωνο με τις συντακτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, τα συντακτικά προϊόντα θα πρέπει πάντα να αναφέρουν σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, διεξήγαγε συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών κατά των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και εγκαινίασε επίσημα τη δεύτερη έκδοση του βραβείου Daphne Caruana Galizia για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβούλιου Sanne De Ryck απαντώντας στο avgi.gr, δικαιολογεί την αφαίρεση της δημοσίευσης, λέγοντας ότι δεν ήταν «σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, τα προϊόντα σύνταξης πρέπει πάντα να αναφέρουν μια σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη εδώ». Παράλληλα σημειώνει ότι «το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, διεξήγαγε μια συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών κατά των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και παρουσίασε επίσημα τη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Daphne Caruana Galizia για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ΤΡΡ για το θέμα, αφού πήρε και τον λόγο εκτός ημερήσιας διατάξεως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολίασε: «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του κοινοβουλίου και εκθέτει περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η κατρακύλα της χώρας μας ντροπιάζει όλους και θα έπρεπε να ντροπιάζει και την κυβέρνηση, αλλά αντί να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα και να αλλάξει πορεία, προσπάθησε να βγάλει την πολύ έγκυρη οργάνωση και την έκθεση αναξιόπιστες. Τα γεγονότα δε μπορούν να απαξιωθούν. Και τα γεγονότα είναι η λίστα Πέτσα και ο χρηματισμός φιλικών ΜΜΕ σε βάρος αντιπολιτευόμενων Μέσων, η λογοκρισία στην ΕΡΤ που πέρασε υπό την άμεση επίβλεψη του πρωθυπουργικού γραφείου και ο πρώην υπεύθυνος του γραφείου του πρωθυπουργού έγινε πρόεδρος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, “επιθέσεις” σε δημοσιογράφους που κάνουν ερευνητική δουλειά, η δολοφονία Καραϊβάζ. Αυτά οδήγησαν σ’ αυτή την κατρακύλα. Αντί να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση, επέκτεινε τη λογοκριτική πρακτική και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Όσο για την απάντηση που δόθηκε από το Κοινοβούλιο, ο ίδιος απάντα πως «αυτό που ειπώθηκε ότι δηλαδή η έκθεση δεν ήταν συναφής με το περιεχόμενο του Κοινοβουλίου δεν ισχύει, γιατί η ελευθερία του Τύπου είναι από τα βασικά θέματα που συζητιούνται και οι Ρεπόρτερ συνεργάζονται με το ευρωκοινοβούλιο με το νέο βραβείο δημοσιογραφίας “Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία”».

Αξίζει να σημειωθεί επίσς ότι οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν συμβουλευτικό ρόλο με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, οπότε η αφαίρεση της σχετικής δημοσίευσης και η «εξήγηση» που δόθηκε γεννούν προβληματισμό.