«Σήμερα πια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μας» ανέφερε κατά την έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι η Αττική, η Κρήτη και το βόρειο Αιγαίο βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας. «Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 – 24 ετών» υποστήριξε στη συνέχεια, επιρρίπτοντας ευθύνες στους νέους για την χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας «λόγω εφησυχασμού  αλλά και διαφορετικής διάθεσης λόγω διακοπών, που ήρθε να συνδυαστεί με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε κάποιες περιοχές της χώρας».

«Ευχάριστο είναι ότι προς το παρόν παρατηρείται μόλις υποσημαινόμενο ποσοστό νέων εισαγωγών» δήλωσε στη συνέχεια, ενώ στάθηκε στη σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι «ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότατους ανθρώπους ηλικίας 25-55 ετών», καθώς και ότι οι διασωληνωμένοι και νεκροί μειώνονται καθημερινά. Επεσήμανε ακόμη την αξία της διενέργειας αυτοδιαγνωστικών τεστ, αναφέροντας ότι «τώρα που παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων, η συνεπής διενέργεια self test μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της επιδημίας».

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και δεν έχουμε ακόμα δει την αύξηση των κρουσμάτων να μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ισοδυναμεί με την επιτάχυνση του εμβολιασμού και την συμμετοχή μας σε αυτόν» ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ νωρίτερα παρέθεσε τα στοιχεία που έχουν προκύψει παγκοσμίως για την πορεία της πανδημίας αναφέροντας ότι στην Ευρώπη καταγράφονται 52.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα και πως σε 33 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Προσυπογράφοντας τα λεγόμενα της Β. Παπαευαγγέλου σχετικά με την κατάσταση στο σύστημα υγείας, δήλωσε πως «η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται».

«Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια έχουν ήδη προστατεύσει από χιλιάδες θανάτους» κατέληξε ο Γκ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «η ελπίδα μας για να επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονικότητα που όλοι επιθυμούμε, είναι να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και να συμμετέχουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι».

Στην υπενθύμιση των περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης, καθώς και για τις μετακινήσεις, εστίασε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς υπογραμμίζοντας επανειλημμένως την «ισχυρότατη σύσταση» για διενέργεια self test, ενώ ανακοινώθηκε επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας.

Ειδικότερα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο χάρτης επικαιροποιείται ως εξής:

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας Επίπεδο ανεβαίνουν επίσης επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1), εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
  • Επιπλέον, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας.
  • Παράλληλα, οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται από το πορτοκαλί (επίπεδο 2) στο κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται από το κίτρινο (επίπεδο 2) στο πράσινο (επίπεδο 1) , ενώ οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίσης επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (Επίπεδο 1).

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο, για τις οποίες απαιτούνται:

  • Για τους ενήλικες: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
  • Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test.
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

«Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών» επανέλαβε στη συνέχεια.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών. Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οποιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τα άτομα που εξαιρούνται από τα παραπάνω μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά, ανέφερε ότι πρόκειται μόνο για όσους «μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα«, καθώς και για αυτούς που «μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης self-test πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι».

«Σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα» κατέληξε.