Ήταν Οκτώβριος του 2016, όταν λίγους μήνες μετά την επεισοδιακή εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφήμιζε την ίδρυση Μητρώου Πολιτικών Στελεχών για το κόμμα του, δημιουργώντας κατά τον ίδιο, έναν μηχανισμό «για την παρακολούθηση και αξιολόγηση απλών πολιτών που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική». Κατά τις διακηρύξεις, άλλοι θα πήγαιναν για υποψήφιο βουλευτές και άλλοι για να στελεχώσουν το κράτος όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση.

Λιγότερο από πέντε χρόνια μετά, η επικεφαλής της εταιρείας «People For Business», Ρεβέκκα Πιτσίκα, διαφημισμένη ως «η HR της Νέας Δημοκρατίας», βλέπει με ικανοποίηση την εταιρεία της να επιλέγεται για να αξιολογήσει το προσωπικό της ΕΡΤ, και μάλιστα, με τις προκηρύξεις του σχετικού «διαγωνισμού» να αλλάζουν, ώστε να μπορεί να επιλεγεί τελικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση που προβλέπει την επιλογή της εταιρείας της Ρ. Πιτσίκα για την παροχή «Υπηρεσιών Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Απόδοσης Ανθρώπινου Δυναμικού στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ», ή απλώς, την ανάπτυξη προγράμματος για την αξιολόγηση του προσωπικού της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, και μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τις σχετικές δημοσιεύσεις στη Διαύγεια, πριν η ΕΡΤ καταλήξει στην εταιρεία που προετοίμασε την «έφοδο στην εξουσία» της Νέας Δημοκρατίας, προηγήθηκαν δύο προκηρύξεις – διακηρύξεις. Στην πρώτη, του περασμένου Φεβρουαρίου, προβλεπόταν πως οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι θα έπρεπε να έχουν «ολοκληρώσει επιτυχώς κατά τα τρία τελευταία έτη κατ’ ελάχιστον τρία αντίστοιχα έργα, δύο εκ των οποίων να ισούνται από πλευράς οικονομικού μεγέθους με το 100% του προϋπολογισμού του παρόντος έργου και ένα, ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους, να έχει ολοκληρωθεί σε ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό».

Ωστόσο, ενάμιση μήνα μετά, στη δεύτερη προκήρυξη, η παραπάνω απαίτηση αντικαταστάθηκε από το γενικόλογο «αντίστοιχο έργο, ορίζεται ένα έργο, που αφορά σε όμοιο ή ισοδύναμο από πλευράς απαιτήσεων υλοποίησης φυσικό αντικείμενο, σε όρους εφαρμοσθεισών τεχνολογιών, μεθοδολογιών ή και αρχιτεκτονικής υλοποίησης, κλίμακας και τεχνολογικής και επιχειρησιακής πολυπλοκότητας, σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του».

Κάπως έτσι, ο κομματικός αξιολογητής της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε την… αυστηρή αξιολόγηση, αφού ενώ στην αρχή θα έπρεπε να έχει εκπονήσει αντίστοιχο έργο για άλλον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, στη συνέχεια η απαίτηση αυτή εξαφανίστηκε, δίνοντάς την ευκαιρία να πάρει τη δουλειά, με σύμβαση των 59.000 ευρώ (συν ΦΠΑ). Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Ενδεικτικό του έργου του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, το τελευταίο «επίτευγμα», της επιλογής του Μιχάλη Κεφαλογιάννη τον περασμένο Ιανουάριο για τη θέση του «project manager» του ΕΦΚΑ, με τις ευλογίες του Κωστή Χατζηδάκη. Ο παραπάνω ήταν ο τελευταίος από έναν κλειστό κύκλο 35 στελεχών που μέχρι σήμερα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν βρει τον δρόμο τους στον κρατικό μηχανισμό. Μεταξύ αυτών, ονόματα όπως του σημερινού γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, η επικεφαλής του Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργος Δριτσάκος, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, Πύρρος Παπαδημητρίου, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης και σειρά άλλων στελεχών που έχουν ήδη διοριστεί.