Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει –προς το παρόν τουλάχιστον– την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολισμού, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το βράδυ της Κυριακής. Αν και σημείωσε πως υπάρχουν πάνω στο τραπέζι προτάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας, διευκρίνισε ότι «δεν είναι της παρούσης».

Ο υπουργός τόνισε ότι «υπάρχει μία αυξανόμενη τάση για τον εμβολιασμό, από τις 16 Αυγούστου και μετά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νέα ραντεβού« και έκανε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό. Αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για αυξανόμενη τάση ως προς τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας διαμηνύοντας προς τους ανεμβολίαστους ότι «δε νοείται να εργάζονται στο ΕΣΥ και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, που περιθάλπουν, αυτό είναι μία απαράβατη αρχή».

Προειδοποίησε δε με νόημα ότι «όσοι υγειονομικοί μένουν ανεμβολίαστοι, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά από αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, διότι οι ανάγκες του ΕΣΥ θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ».

Καμπάνια για εμβολιασμό των παιδιών

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Σημείωσε ότι θα υπάρξει μια καμπάνια την επόμενη εβδομάδα, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών, «για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να καταλάβουν πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο».

Ανέφερε επίσης ότι ποσοστό 10%-12% των εκπαιδευτικών ανεμβολίαστοι, ενώ τόνισε τα σχολεία φέτος «θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν». Σημείωσε επίσης πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα «δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».