Στον βρόντο το κυβερνητικό εγχείρημα για την ψήφο των αποδήμων
Η βεβιασμένη κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να φέρει χωρίς διαβούλευση νομοσχέδιο για να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των κατοίκων του εξωτερικού δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς δεν συμπλήρωσε τον μαγικό αριθμό των «200» ψήφων που απαιτούνται από το Σύνταγμα. Το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών αναμενόταν να απορριφθεί καθώς τα κόμματα είχαν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισαν 190 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης, ενώ 23 βουλευτές από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων όπως είχαν ήδη εκφραστεί, υπέρ του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση, ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Η διήμερη συζήτηση ξεκίνησε την Τρίτη με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να απορρίπτει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων και να του επιρρίπτει ευθύνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αρνείται τη συναίνεση και τη σύγκλιση. Το νομοσχέδιο Βορίδη προβλέπει την άρση των δύο περιορισμών που είχαν συμφωνήσει τα κόμματα το φθινόπωρο του 2019 (σ.σ. και είχαν ψηφιστεί από τον εντυπωσιακό αριθμό των 288 βουλευτών), δηλαδή ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές.
Σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου σχετικά με την ψήφο του απόδημου ελληνισμού, ο υπουργός Εσωτερικών δέλωσε «έτοιμος να συμφωνήσουμε στα πάντα (σ.σ με τον ΣΥΡΙΖΑ) και θα είμαι απολύτως ανεκτικός για να διαμορφώσουμε αυτού του τύπου συναίνεση». Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ΝΔ αθετεί τη διακομματική συμφωνία του 2019 για μικροκομματικούς λόγους, κλείνοντας το μάτι σε εγχώρια, μικρά συντηρητικά ακροατήρια και δείχνοντας στους ομογενείς ότι, δήθεν, τους αφουγκράζεται αυθεντικά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει την ισότιμη ψήφο για αυτό και το κόμμα του το καταψηφίζει. «Είναι», είπε «σα να βάζετε κραγιόν σε γουρούνι – δεν τον καλλωπίζετε έτσι κ. Βορίδη τον νόμο για τους απόδημους», ενώ κάθετα αντίθετος είναι και στην επιστολική ψήφο.