«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.

«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο Σ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».

Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, οι χειρισμοί του ΕΟΔΥ έχουν θορυβήσει πολίτες και αξιωματούχους. Με δύο καταγεγραμμένα τηλεφωνήματα στην αρμόδια τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ, όπου δίνονται συμβουλές στο κοινό για τον τρόπο προφύλαξης από τον κορονοϊό, φαίνεται να μπορούμε άφοβα να κοινωνήσουμε στις εκκλησίες, καθώς όπως αναφέρουν οι τηλεφωνητές μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ και η (παρα)πληροφόρηση για τον κορονοϊό και τη θεία κοινωνία

Μήνυση Κικίλια στο Μακελειό

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε μήνυση κατά της εφημερίδας Μακελειό, για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, που προκαλούν φόβο στον πληθυσμό, με σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια υγεία της χώρας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, «κανείς δε μπορεί να παίζει άθλια παιχνίδια δημοσιότητας, δημιουργώντας ανησυχία στον κόσμο».

Ο Πατούλης ζητάει κλείσιμο σχολείων και Πανεπιστημίων

Στην αναγκαιότητα λήψης περισσότερων μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2, εστιάζει την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, προτείνοντας το μέτρο να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα σε «χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό και με προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και Πανεπιστημίων των περιοχών που έχουν κρούσματα».

Συγκεκριμένα στη δήλωση του ο Γ. Πατούλης παρατηρεί ότι «Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα, η αυτοδιοίκηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα». Χαρακτηρίζει προτιμότερη την «υπερβολική λήψη προληπτικών μέτρων» για την επιβράδυνση της εξάπλωσης των κρουσμάτων παρά τη λήψη μέτρων καταστολής. Μάλιστα σημειώνει ότι «δεν είναι θέμα πανικού, αλλά ζήτημα ετοιμότητας».

Με την ευκαιρία ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κάνει αναφορά στη χθεσινή απόφαση του ΙΣΑόπου τονίζεται η ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη. Επιπλέον περιλαμβάνει και τα μέτρα που αφορούν:

  • Στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και
  • Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση.

Σύσκεψη για περισυλλογή στο Μαξίμου

Σύσκεψη για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε η ανάγκη να επισημανθεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους χώρους, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή. Ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Παράλληλα, θα συνεχιστεί η ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Επισημαίνεται ότι η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.