Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων και των μικρών πόλεων της Κολομβίας χτες, Τετάρτη, δίνοντας δυναμικό παρών στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων όλης της χώρας και ανεβάζοντας τους τόνους αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Ντούκε. Τα θέματα της ανεργίας, της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και η δολοφονική αστυνομική βία είναι πρώτα στη λαϊκή ατζέντα από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησε το νέο μεγάλο κύμα λαϊκών αντιδράσεων που βαίνει αυξανόμενο. Νέες διαδηλώσεις και πανεργατική απεργία έχουν ανακοινωθεί για την 9η Ιουνίου. 

Ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, για μια ακόμη φορά απάντησε με εκτεταμμένη βία κατά των διαδηλωτών, κατεβάζοντας δυνάμεις καταστολής και στρατό στους δρόμους – οι αστυνομικοί επετέθησαν με αύρες ακόμη και κατά απλών πολιτών, θυμίζοντας εικόνες από την Χιλή του 2019. Το τέλος της κρατικής βίας και η διάλυση των ειδικών δυνάμεων ESMAD, που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του λαού, πάντα υπό κυβερνητική προστασία, είναι ένα από τα πάγια αιτήματα των πολιτών. 

Πριν την τελευταία γενική απεργιακή κινητοποίηση, την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, που αποτελούν συνδικαλιστές, φοιτητές και πολιτικές οργανώσεις είχε μετάσχει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση Ντούκε, ώστε να βρεθεί ή δυνατόν μια συμβιβαστική λύση. Είχε υπάρξει αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης σε αρκετά ζητήματα, αλλά η κυβέρνηση υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή, και οι πληροφορίες λένε ότι βασικό αίτιο ήταν η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει εγγυήσεις για τα δικαιώματα των διαδηλωτών και να εντάξει την αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών. Μόνο τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκαν από την αστυνομία και το στρατό πάνω από 60 διαδηλωτές, ενώ στις εκατοντάδες μετρώνται οι ζωές που χάθηκαν από το 2019, οπότε η ESMAD δολοφόνησε τον 18χρονο Ντύλαν Κρουζ, προκαλώντας μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις. 

Την Εθνική Επιτροπή Απεργίας που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές στις συνομιλίες με την κυβέρνηση απαρτίζουν συνδικαλιστικές ενώσεις, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S06E16: ΚΟΛΟΜΒΙΑ