Στρεβλή πραγματικότητα και επικλήσεις στην «προστασία» από Χρυσοχοΐδη για το σχέδιο περιορισμού των ελευθεριών
Μετά την δημοσίευση του σχεδίου αστυνόμευσης και καταστολής διαδηλώσεων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, δεν δέχθηκε ότι ισχύει τίποτα διαφορετικό εκτός αν συνάδει με την κρίση του και υπεραμύνθηκε του σχεδίου με κάθε τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε μετά βαϊων και κλάδων το αναλυτικό σχέδιό του για τη δράση της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις, το οποίο περιέχει σειρά αναφορών που απειλούν την ελευθερία του Τύπου.
Στο σχέδιο, πέρα από έωλες δεσμεύσεις της ΕΛ.ΑΣ για «μείωση της έντασης στη χρήση μέσων» περιέχονται σημαντικά προβληματικές αναφορές για την παρουσία αλλά και την κάλυψη των συγκεντρώσεων από τους δημοσιογράφους.
Για το κομμάτι που αφορά τους δημοσιογράφους και το ότι καθορίζεται συγκεκριμένος χώρος στον οποίο θα βρίσκονται με πρόσχημα την ασφάλεια τους, ο υπουργός προσπάθησε να το δικαιλογήσει λέγοντας πώς: «Τα τελευταία χρόνια δέχθηκα πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους δείραν, ξυλοκοπόθηκαν και ζητούσαν προστασία. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος».
Όταν η δημοσιογράφος του απάντησε ότι κάτι τέτοιο ισχύει και εφαρμόζεται ήδη, εκείνος απάντησε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο τώρα». Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει εξάλλου, «δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο».
Επιπλέον, για τις διαδηλώσεις ο ίδιος αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι στην κρίση της αστυνομίας αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια συγκέντρωση, καθώς το μέγεθος και η επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης θα αξιολογούνται από «τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας».
«Αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο Συνήγορος του πολίτη και θα αξιολογήσει αν υπάρχει υπέρβαση… Δεν θέλω να πω τίποτα. Εγώ δεν θέλω βλέποντας ένα περιστατικό να βγάζω συμπεράσματα…» ήταν η θολό απάντηση του για το όργιο αστυνομικής βίας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.
Ξύλο, καταστολή και προσαγωγές απέναντι στους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη
Μισόλογα για τον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά
Στο ερώτημα αν οι αρχές βρίσκονται κοντά στα ίχνη του χρυσαυγίτη καταζητούμενου Χρήστου Παππά, είπε «αυτό δεν θα το πω σε σας» και συμπλήρωσε ότι «όταν θα συλληφθεί θα το ανακοινώσω». Για ακόμα μια φορά διαβεβαίωσε ότι ο Παππάς «θα συλληφθεί», χωρίς να βάλει κανένα χρονικό ορίζοντα.
«Υπέρμετρη αντίδραση» οι αντιδράσεις για την απεργία πείνας του Κουφοντίνα
Για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και τις αντιδράσεις πανεπιστημιακών και του πολιτικού κόσμου για τις μεθοδεύσεις του υπουργείου, ο υπουργός μίλησε για «υπέρμετρη αντίδραση για ένα πράγμα που είναι μικρό».
Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να μιλάει για το ότι το 50% των κρατουμένων επιθυμούν να έρθουν στις φυλακές της Αθήνας και να αναρωτιέται «γιατί πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα ο Κουφοντίνας», κατηγορώντας τον κρατούμενο πως θέλει «ξεχωριστή μεταχείριση» και καλώντας τον να…δώσει εξηγήσεις.
Σημειώνεται ότι σε άλλο σημείο του σχεδίου, γίνεται λόγος για την «επικοινωνιακή διαχείριση μίας συνάθροισης», με προκλητικές και επικίνδυνες αναφορές σε «fake news από ακραίες ομάδες που διασπείρονται στο διαδίκτυο σε αρκετές περιπτώσεις». Επιχείρημα εκτός πραγματικότητας, καθώς όπως έχει αποδειχθεί σε σωρεία περιπτώσεων, το Υπουργείο είναι αυτό που παραπληροφορεί, όπως συνέβη στην περίπτωση της συγκέντρωση του Εφετείου με τις «150 μολότοφ από 600 άτομα», που δεν προέκυψε ούτε από τα βίντεο ούτε από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΑΔΑ πολύ αργότερα.
Περιορισμός της Ελευθερίας του Τύπου στις διαδηλώσεις με το σχέδιο Χρυσοχοΐδη
Παρόλα αυτά, το Υπουργείο στο κεφάλαιο «Στρατηγική επικοινωνία», αφού αναγνωρίζει ότι «οι επιχειρήσεις διατήρησης και αποκατάστασης της τάξης στο πλαίσιο των δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. και των πολιτών», στη συνέχεια υποστηρίζει ότι
«Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί οι ακραίες ομάδες που προκαλούν τα επεισόδια να παραπληροφορούν ή να διασπείρουν σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Για αυτό το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μία εξωστρεφής και δυναμική διαδικασία επικοινωνίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την εξήγηση των δράσεων, κυρίως των έκτακτων, της Ελληνικής Αστυνομίας, την παρουσίαση των γεγονότων και την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news).
Ως προς τα υπόλοιπα, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ ορίζει το πώς θα εφαρμόζεται ο νόμος περιορισμού των διαδηλώσεων που ψήφισε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, κατηγοριοποιώντας τες ανάλογα με το μέγεθος και το αν η ΕΛ.ΑΣ αποφασίζει απαγόρευση ή όχι. «Στην λογική αυτή καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις, ενώ η χρήση νερού ή δακρυγόνων θα είναι πλέον η τελευταία καταφυγή. Εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων», υποστήριξε στην παρουσίαση του σχεδίου ο Υπουργός. Αναφέρεται επίσης ότι «η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε μία νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».
Πανεπιστημιακή αστυνομία «για τις ανάγκες» των ιδρυμάτων βλέπει ο Χρυσοχοϊδης
Στο ίδιο μήκος κύματος δρομολογείται μέσο νομοσχεδίου και η εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μια ρύθμιση που μαζί με το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει, δημιουργεί δυστοπικές προεκτάσεις για τη λειτουργία των πανεπιστημίων αλλά και τις μονάδες αστυνόμευσης που θα βρίσκονται εντός του. «Υπάρχουν γεγονότα που είναι τόσο βίαια και γίνονται τόσο γρήγορα… Η μανία των παιδιών.. Υπάρχουν καθηγητές που χτίστηκαν, έχουμε 20 περιστατικά τα τελευταία 3 χρόνια», είπε μεταξύ άλλων ο Χρυσοχοϊδης για το παραπάνω.
Από Προστασία απαίδευτοι και από αστυνομική Παιδεία απροστάτευτοι
Μάλιστα, δεν σταθηκε στις αντιρρήσεις των πανεπιστημιακών, και επικαλέστηκε το Σύνταγμα αλλά και τις ανάγκες των πανεπιστημίων. «Όλα αυτά είναι πολύ καλά, αλλά δεν έχουν σχέση με το Σύνταγμά μας, με τους νόμους και τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Ποιος θα λύσει το πρόβλημα όταν πάει κάποιος να χτίσει έναν καθηγητή; ποιος θα αποτρέψει τις παράνομες πράξεις;», είπε ο Χρυσοχοΐδης.
Παρέθεσε και το παράδοξο ότι «δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες και η ακαδημαϊκή ελευθερία».
Μετά τους φοιτητές και τη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, αλλά και την αντίθετη γνώμη των Πρυτάνεων, αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δηλώνουν και οι αστυνομικοί.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «είναι βέβαιο ότι αντί να μειωθούν οι εντάσεις, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι», ενώ σημειώνει ότι με το νέο καθεστώς, «θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα νέο “πρότυπο” είδος αστυνομικού τμήματος εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».
«Όχι» στο κυβερνητικό σχέδιο για Πανεπιστημιακή Αστυνομία λένε και οι Αστυνομικοί