Στην κεντρική επαρχία της Χάμα, που συχνά αποτελεί στόχο των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, «18 άνθρωποι, εκ των οποίων επτά μέλη της ίδιας οικογένειας, βρήκαν τον θάνατο στη Χαλφάγια»–ο πατέρας, η μητέρα και πέντε παιδιά, περιλαμβανομένου ενός βρέφους 10 μηνών, τόνισε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
Στην ίδια επαρχία, ένας άνδρας και τα τρία παιδιά του έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς στην κοινότητα Καφάρ αλ Τον. Στην πόλη Χομς, της οποίας τα προάστια βομβαρδίζονται ανηλεώς για 21η ημέρα, οκτώ άμαχοι βρήκαν τον θάνατο–μεταξύ τους ένας άνδρας με τον γιο του, στο Μπάμπα Αμρ και μία γυναίκα με την κόρη της στη Χαλντίγια.
Στην επαρχία της Χομς, ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ τραυματίσθηκαν στους βομβαρδισμούς στο Κουσέιρ, ενώ στη Ραστάν-που δέχθηκε επίθεση σήμερα το πρωί–επτά στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ανταρτών εναντίον των τεθωρακισμένων τους, τονίζει η OSDH. Στο Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) ένας άμαχος έχασε τη ζωή του από πυρά κυβερνητικών στρατιωτών, ενώ στο Ινχέλ, στην επαρχία Ντεράα, προπύργιο της αντίστασης στο νότο, άλλος ένας βρήκε τον θάνατο από βολή ελεύθερου σκοπευτή.
Επιπλέον στο Χαλέπι, δεύτερη πόλη της χώρας, η οποία δεν έχει σαρωθεί ιδιαίτερα από το στασιαστικό κύμα κατά του Άσαντ, «τρεις διαδηλωτές βρήκαν τον θάνατο στα προάστια Φαρντάβς και Σοκάρι, όταν οι δυνάμεις της τάξης διέλυσαν το πλήθος», τόνισε ο Άμπντελ Ραχμάν. «Το Χαλέπι βρίσκεται σήμερα στην πρωτοκαθεδρία των διαδηλώσεων στη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως «δεκάδες χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν» σε άλλες περιοχές της χώρας. Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στα προπύργια της στάσης κατά του Άσαντ, στη Ντεράα, τη Χάμα, το Ιντλέμπ και το Ντέιρ αλ Ζορ.
Η Σ. Αραβία εγκατέλειψε τη διάσκεψη «Φίλοι της Συρίας»
Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας έφυγε από τη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» σήμερα στην Τύνιδα, διαμαρτυρόμενη για «αδράνεια» κατά τη σύνοδο αυτή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε τη δημιουργία μιας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης για τη Συρία και ο ομόλογός του της Τουρκίας σημείωσε ότι χρειάζεται να επιβληθεί ένα ευρύτερο εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάισαλ, εγκατέλειψε τη διάσκεψη αφού είπε σε ομιλία του ότι η επικέντρωση στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία «δεν επαρκεί». Την ίδια ώρα, κατά την έναρξη σήμερα αυτής της διεθνούς διάσκεψης στην Τύνιδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι ζήτησε τη δημιουργία μιας αραβικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης στη Συρία.
«Θέλουμε αυτή η σύνοδος να είναι η αρχή για τη διακοπή της βίας στη Συρία και αυτό μπορεί να γίνει μόνον με τη δημιουργία μιας διεθνούς αραβικής δύναμης διατήρησης της ασφάλειας, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ασφαλείας για να μεταφερθεί βοήθεια στον συριακό λαό και την υλοποίηση των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου», δήλωσε ο ίδιος στη διάσκεψη. Παράλληλα, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να βρει τρόπους να στερήσει από τη συριακή κυβέρνηση «τα μέσα με τα οποία μπορεί να διαπράττει ωμότητες κατά του συριακού λαού». «Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους και μέσα για να τεθεί σε ισχύ ένα εμπάργκο όπλων στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάσκεψη.
Σημαντικός αριθμός χωρών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρα, αλλά χρειάζεται μια ευρύτερη προσπάθεια, προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.