Το 2011, 17.000 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή το 5% των προσφύγων που προσπάθησαν, έχασαν την ζωή τους) ενώ 2.000 από αυτούς ήταν δυστυχώς παιδιά, ανέφερε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση η Λίλιαν Χρυσοχοϊδου-Αργυροπούλου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
 
Η Συντονίστρια της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Μαρία Παπαμηνά, μίλησε για την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής της μετανάστευσης στην Ε.Ε., ενώ τόνισε πως κανονισμοί, όπως το «Δουβλίνο 2», πρέπει να αναθεωρηθούν. Επίσης, έκανε λόγο για άσχημες συνθήκες κράτησης των προσφύγων σε Αθήνα, Πάτρα αλλά και παραμεθόριες περιοχές.
 
Η Μαρία Σταθοπούλου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε σε «παθογένειες της δημόσιας διοίκησης», λέγοντας πως δεν έχουν οργανωθεί ακόμα σωστά οι υπηρεσίες ασύλου, αφού χρειάζεται να στελεχωθούν με δημόσιους υπαλλήλους.
 
Ο Kris Pollet, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μίλησε για την ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των προσφύγων, αλλά και για την Φρόντεξ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων) και τις ελλείψεις της.
 
Η Καλλιόπη Στεφανάκη, επικεφαλής του τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Γραφείο Αθήνας, αφιέρωσε κυρίως τον λόγο της στην «αρχή της μη επαναπροώθησης» των προσφύγων.
 
Τέλος, ο Σπύρος Κουλοχέρης, δικηγόρος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, υπογράμμισε πως το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αρμόδιους φορείς της. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Θεοδώρα Σαρρή από τον Αθήνα 9,84.