Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακές υψίστης ασφάλειας στο Μπέλμαρς στο Λονδίνο. Η έκδοσή του έχει αποφασιστεί από τη Βρετανική δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι η δίωξή του για την αποκάλυψη πληροφοριών είναι γεμάτη παρατυπίες από τις αμερικανικές αρχές. Εξαιτίας αυτής της απόφασης η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Βρετανική Πρεσβεία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας «Greece for Assange»:

«Συγκέντρωση υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ: Σάββατο 8/10 στις 2μμ
στη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα

“Μπορούμε να αγωνιστούμε κατά της αδικίας μόνο όταν αυτή αποκαλυφθεί”.
Τζούλιαν Ασάνζ

Δώδεκα χρόνια διωγμών, δώδεκα χρόνια εργαλειοποίησης των νόμων, δώδεκα χρόνια στέρησης της ελευθερίας του… Από το 2010, ο Αυστραλός δημοσιογράφος Τζούλιαν Ασάνζ υφίσταται την εκδίκηση της Ουάσινγκτον και των παρατρεχάμενών της.

Τι έχει κάνει; Το WikiLeaks, η εταιρεία μέσων ενημέρωσης που ίδρυσε το 2006, δημοσίευσε μεταξύ άλλων καταδικαστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες τεκμήρια που αποκτήθηκαν χάρη στην πληροφοριοδότη του αμερικανικού στρατού Chelsea Manning: εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκουαντάναμο, αθλιότητα της αμερικανικής διπλωματίας κ.α.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδιώκεται, βασανίζεται και συκοφαντείται επειδή εκπλήρωσε την αποστολή του ως δημοσιογράφος και αποκάλυψε πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος. Επί τρεισήμισι χρόνια, με επιδεινούμενη υγεία, μαραζώνει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh του Ηνωμένου Βασιλείου, περιμένοντας να μάθει πότε θα παραδοθεί από το Λονδίνο στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών για “κατασκοπεία”. Οι νομικές οδοί για την αποφυγή της έκδοσής του έχουν στενέψει απελπιστικά.

Εκτός από την τεράστια αδικία που γίνεται σε βάρος ενός ανθρώπου και της οικογένειάς του, η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί μια απόπειρα ποινικοποίησης της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση είναι αυτό που δέχεται επίθεση. Πρόκειται για μια προσπάθεια εκφοβισμού τόσο του Τύπου -ιδιαίτερα των δημοσιογράφων που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να μιμηθούν το έργο του Aσάνζ και του WikiLeaks- όσο και των εν δυνάμει πληροφοριοδοτών και μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Εάν ένας βραβευμένος, διεθνούς φήμης Αυστραλός δημοσιογράφος, που έχει δημοσιεύσει στην Ευρώπη, οδηγηθεί ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου και καταδικαστεί σε φυλάκιση εφόρου ζωής σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, ποιος θα τολμήσει στη συνέχεια να δημοσιοποιήσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να δυσαρεστήσουν την αμερικανική κυβέρνηση; Μόνο μια μεγάλης κλίμακας διεθνής κινητοποίηση μπορεί να σταματήσει αυτή την κατρακύλα.

Το Μεξικό, μέσω του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έχει ήδη προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, μια ανθρώπινη αλυσίδα θα περικυκλώσει το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο για να απαιτήσει την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ. Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει για να συμμετάσχουν. Παράλληλα με αυτή τη μεγάλη δράση, θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία, η Επιτροπή Υποστήριξης του Ασάνζ και οι τριάντα επτά οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης που έχουν υπογράψει την “Έκκληση του Παρισιού για τον Τζούλιαν Ασάνζ” θα συναντηθούν στις 2μμ δίπλα στο αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας στο Παρίσι στο 15ο διαμέρισμα.

Στην Αθήνα, καλούνται όσες και όσοι αισθάνονται να τους αφορά η υπόθεση Ασάνζ: δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, μέλη κινημάτων, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, αιρετοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι συλλόγων και συλλογικοτήτων, οργανώσεων, κομμάτων, πολίτες,, να δηλώσουν το παρόν στην συγκέντρωση του Σαββάτου στις 2μμ μπροστά στη Βρεταννική Πρεσβεία ( Πλουτάρχου 8 και Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας).

Για την ελευθερία του Τύπου. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τα δημοκρατικά ιδεώδη. Για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να απελευθερωθεί, να προστατευθεί και να αποζημιωθεί.

Αθήνα, 6 Οκτώβρη 2022.

Κωσταντίνα Κούνεβα,

για την Πρωτοβουλία Greece for Assange»