Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδριάζει στις 13:30, με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις νέες τουρκικές προκλήσεις, αλλά και τα δύο μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, που καταπατά το διεθνές δίκαιο.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρύτερη, όπως ανέφερε, στήριξη που έλαβε η Ελλάδα την Δευτέρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμπαράσταση της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου και της Ιταλίας.  Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Ρώμη και θα έχει συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας ωστόσο δεν έλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από χώρες της ΕΕ . Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ορισμένες χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τουρκικές κινήσεις, αλλά η ΕΕ «θα συνεχίσει να μελετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προτού αποφασίσει εάν θα αναλάβει δράση».

Ο Ν. Δένδιας απέστειλε επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Στις επιστολές παρουσιάζονται αναλυτικά τα ελληνικά επιχειρήματα αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αναφέρεται επίσης η παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015 -η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών- την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης επικύρωσε την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία

Ακάθεκτη η Τουρκία

Παρά την όποια δυσαρέσκεια της ΕΕ και τις ανακοινώσεις της Ελλάδας, η Τουρκία συνεχίζει να υπερασπίζεται την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς να κάνει βήμα πίσω. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δείχνει «στον κόσμο την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη στη συμφωνία επειδή από εδώ και πέρα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν θα μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς την έγκριση της Άγκυρας. «Αυτό που τρελαίνει την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κενό για να εκμεταλλευτεί. Με  βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Με προκλητικές αναφορές στην Μικρασιατική καταστροφή εντείνεται η πολεμική ρητορική της Τουρκίας

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι «χαλάσαμε τα σχέδια» που είχαν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Παράλληλα, έκανε και πάλι λόγω για τις ενεργειακές πηγές και κάλεσε την Αθήνα «να μάθει να μοιράζεται».