Όπως αναφέρθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, σύμφωνα με το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γ. Καρβέλης η κατάσταση αυτή πιέζει τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ από το σύνολο των ηλικιωμένων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία 21. Άλλοι 35 παραμένουν στη δομή και αναμένεται να μεταφερθούν σε μονάδες υγείας, αφού πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με αυξημένα προβλήματα υγείας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνεται και το γεγονός πως οι κλινικές Covid-19 του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Ιωαννίνων έχει σχεδόν γεμίσει με τις κενές ΜΕΘ να είναι μόλις 3, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι που χρειάζονται νοσηλεία να διακομισθούν και σε νοσοκομεία άλλων περιοχών. Σημειώνεται πως στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων γίνεται προσπάθεια ανακατανομής των δομών προκειμένου να δημιουργηθεί εκτάκτως μια 4η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων με ακόμα περίπου 25 κλίνες, οι οποίες ωστόσο δε θα έχουν δυνατότητα αρνητικής πίεσης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το epiruspost.gr «βαριά» περιστατικά ασθενών έχουν μεταφερθεί στους Φιλιάτες και την Πρέβεζα χωρίς τα νοσοκομεία αυτά να διαθέτουν κατάλληλες υποδομές, αν η κατάσταση επιδεινωθεί και χρειαστούν διασωληνώσεις των νοσηλευόμενων ή εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Από την πλευρά της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για τον απαράδεκτο και επικίνδυνο τρόπο που λειτούργησε το ΤΕΠ Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων την Παρασκευή 31/10 και το Σάββατο 1/11/20, ημέρες που “βούλιαξε” το ΤΕΠ από τη διακομιδή θετικών υπερηλίκων από τον εν λόγω ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Γιάννενα» σημειώνοντας πως η έλλειψη προσωπικού καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία του Παθολογικού Ιατρείου.

Στα πρόθυρα «έκρηξης» τα νοσοκομεία της Ηπείρου

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή γνωστοποίησε το θέμα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή του, αναφέροντας πως μέχρι τότε υπήρχαν μόνο 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας, ο οποίος εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την κατάσταση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής.