Η πρώτη κλίμακα αφορά τη μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, όπου απορροφάται το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ η μεγαβατώρα.

Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 απορροφάται το 80% της αύξησης με 386 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ αν μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση η επιδότηση αυξάνει κατά 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τέλος, για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες απορροφάται το 70%, με την επιδότηση να είναι 335 ευρώ. (αφορά το 2% των νοικοκυριών). Για μείωση κατανάλωσης 15% προσφέρεται επιδότηση 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Για το φυσικό αέριο των 700.000 νοικοκυριών προβλέπεται οριζόντια επιδότηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τις υπόλοιπες εταιρείες που αναμένεται να φτάσει τα 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα απορροφώντας, όπως υποστήριξε ο υπουργός, το 50% της αύξησης της τιμής.

Ο πρ. τεχνικών ΔΕΗ Κ. Μανιάτης είχε κάνει πρόσφατα λόγο για κοροϊδία, προειδοποιώντας πως ένα τέτοιο μέτρο, που συνδέει την επιδότηση με την κατανάλωση, θα ήταν ανεφάρμοστο καθώς η καταμέτρηση γίνεται ανά τετράμηνο και όχι ανά μήνα, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, με αποτέλεσμα πρώτοι λογαριασμοί  να μην καταγράφουν καμία μείωση, ακόμη και αν έχει επιτευχθεί.

Το παραπάνω θα έχει αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά που πληρώνουν με λογαριασμό ανά τετράμηνο να μην δουν επιδότηση επί μήνες, ενώ θα καλούνται να πληρώνουν κανονικά το αυξημένο κόστος ενέργειας. Ακόμα, όσοι επέλεξαν δίμηνο ή μηνιαίο λογαριασμό, θα χρεωθούν εικονικές και κατά προσέγγιση καταναλώσεις με τα αυξημένα τιμολόγια, πριν γίνει πραγματική μέτρηση για να διαπιστωθεί η μείωση κατανάλωσης.