Ο εισαγγελικός λειτουργός, με στόχο την πλήρη συγκάλυψη των ευθυνών και των ενόχων στο σκάνδαλο των υποκλοπών και σε γραμμή Μαξίμου γνωμοδότησε ότι αρμόδιο για την ενημέρωση των πολιτών που παρακολουθούνται θα είναι ένα τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, προειδοποιώντας τα μέλη της με ποινικές κυρώσεις αν ερευνήσουν τις υποκλοπές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δ.Σ της ΑΔΑΕ θα συνταχθεί με την άποψη του Χρήστου Ράμμου, προέδρου της Αρχής, την ώρα που νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τα μέλη της Αρχής δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις απειλές Ντογιάκου περί «ποινών κάθειρξης» στους μη συμμορφωθέντες, σύμφωνα με την «Αυγή».

Ο τελευταίος είχε καταστήσει σαφές αμέσως μετά την παρέμβαση Ντογιάκου ότι το Σύνταγμα φωτίζει την ερμηνεία των νόμων και όχι το αντίστροφο και επομένως ο εισαγγελέας δεν μπορεί να γνωμοδοτεί επί ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος».

Ο κ. Ράμμος τόνιζε επίσης πως δεν μπορεί ο κ. Ντογιάκος «να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, απευθύνοντας σε αυτήν κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο.

»Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, αλλά σύμφωνα και με τα ισχύοντα ευρύτερα στα κράτη του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στα οποία ανήκει η χώρα μας, ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπό κηδεμόνευση ή καθ’ υπαγόρευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουν τοποθετηθεί χαρακτηριστικά 16 κορυφαίοι Συνταγματολόγοι της χώρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αττικής και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της ΑΔΑΕ, την ελεγκτική αρμοδιότητα της οποίας κατοχυρώνει και προστατεύει το Σύνταγμα, αλλά υποβαθμίζεται από τον Ντογιάκο.